0
1
σχόλια
344
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις πορείες και συναθροίσεις, θυμίζει τη μαύρη επταετία της Ελλάδας
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Ιουνίου 2020
Αναβίωση του χουντικού κατασταλτικού νομικού πλαισίου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που πρόκειται να ψηφιστεί, προτού καν συγκληθεί σε Ολομέλεια η Βουλή.

Στο νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου, μπήκε στην αναμονή εξαιτίας της πανδημίας και επανέρχεται, με φιλοδοξία να επαναφέρει την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων στα αστικά κέντρα της χώρας, μέσω διατάξεων που παραπέμπουν άμεσα σε χουντικές πρακτικές, αναβιώνοντας τις βασικές ρυθμίσεις του Ν.Δ. 794 του 1971 «περί δημοσίων συναθροίσεων», όπως αναφέρει και η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Προαπαίτηση αστυνομικής άδειας για κάθε συγκέντρωση
- Περιορισμούς των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής»
- Θέσπιση επίσημου «οργανωτή» της συγκέντρωσης που οφείλει να «συνεργάζεται άμεσα» με τον επικεφαλής αστυνομικό, να «συμμορφώνεται στις υποδείξεις του» και θα είναι αστικά υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί στη διάρκειά της
- Υποχρεωτική γνωστοποίηση της συγκέντρωσης από τον οργανωτή στην Αστυνομία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
- Δυνατότητα των δημάρχων να ζητούν από την αστυνομία απαγόρευση συγκέντρωσης (ή εκδήλωσης σε ανοιχτό χώρο), με πρόσχημα τον κίνδυνο «διατάραξης» της τοπικής «κοινωνικοοικονομικής ζωής»

Το νομοσχέδιο επίσης καθιστά τους διαδηλωτές συμπληρωματικό όργανο των ΜΑΤ, αποκλείει τους εισαγγελείς, ενώ κάθε συμμετοχή σε διαμαρτυρία χωρίς άδεια, επισύρει ποινές φυλάκισης. Συγκεκριμένα: Οι διαδηλωτές θα είναι υποχρεωμένοι να «απομακρύνουν από τον χώρο της συνάθροισης» οποιονδήποτε διαδηλωτή ζητήσουν οι αστυνομικοί. Παράλληλα αφαιρείται από τους εισαγγελείς κάθε σχετική αρμοδιότητα,  οι οποίοι, όπως και επί χούντας, θα «ενημερώνονται» απλώς για την διάλυση της συγκέντρωσης, δίχως να έχουν τον παραμικρό λόγο επ’ αυτού. Επίσης ακόμα και η απλή συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση αναγορεύεται σε ιδιώνυμο αδίκημα, το οποίο επισύρει ποινές φυλάκισης μέχρι 1 έτος (αν  η συγκέντρωση είναι απολύτως ειρηνική), και μέχρι 2 έτη, αν «διαπιστωθεί» έστω και πρόθεση για «αλλοίωση με βιαιοπραγίες του ειρηνικού χαρακτήρα» της συγκέντρωσης.

Το «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει ωστόσο, πως το σχέδιο νόμου προβλέπει δύο εξαιρέσεις καθώς «Δεν απαιτείται γνωστοποίηση για τις δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου».
εμφάνιση σχολίων