Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 19 έως τις 28 Μαΐου και μπορείτε να το δείτε δωρεάν
Αρχικά, μπορείτε να ανακαλύψτε όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας στα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με συνολικά 77 μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ να προβάλλονται στα Διεθνή Διαγωνιστικά Μεγάλου Μήκους, Newcomers και Film Forward και στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες του διεθνούς προγράμματος, Πλατφόρμα και Από οθόνη σε Οθόνη, το ελληνικό ντοκιμαντέρ, δυναμικό και πολυσυλλεκτικό, πρωταγωνιστεί και στη φετινή διοργάνωση. Χ. ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ
17 Μαΐου 2020
Ανάμεσά τους το Hommage του Σπύρου Αλιδάκη για τον Λευτέρη Βογιατζή, το Express Scopelitis της Αιμιλίας Μήλου για το θρυλικό καράβι των Μικρών Κυκλάδων, το Ο Χριστός Γεννήθηκε στο Ροζικλαίρ του Κώστα Δημολίτσα, το οποίο είναι ένας φόρος τιμής στον ιστορικό, λαϊκό κινηματογράφο της οδού Πατησίων, το Η Επιστροφή του Προμηθέα του Κυριάκου Κατζουράκη, για τις δυσκολίες της μετα-λιγνιτικής εποχής ενεργειακών πόρων και πολλά άλλα ντοκιμαντέρ με ποικίλες θεματικές, όπως τις θεραπευτικές ιδιότητες των σκύλων σε σχέση με ασθενείς και φυλακισμένους, περί της τέχνης του κλαδέματος των δέντρων της Αθήνας, για το άθλημα της χειροπάλης (bras de fer), τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Μπανγκλαντές, τον Βαγγέλη Γερμανό, τους παλιούς και τους νέους μετανάστες, Έλληνες και μη, τη συνάντηση του ζωγράφου Στέφανου Ρόκου με τη μουσική του Νικ Κέιβ και των The Bad Seeds, τις φωτιές στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά, μια οικογένεια Ιταλών που γυρίζει ανά την Ελλάδα με ένα πλανόδιο λούνα παρκ και πολλά πολλά άλλα, από νέους και πιο γνωστούς μας σκηνοθέτες (όπως ο Δημήτρης Γιατζουζάκης, ο Βασίλης Λουλές, ο Γιώργος Αυγερόπουλος, ο Γιώργος Γκικαπέτας, ο Δημήτρης Αθανίτης, η Αγγελική Αντωνίου και ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, μεταξύ άλλων), για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε, εδώ.
Δείτε το Αφιέρωμα στα animated ντοκιμαντέρ, ένα υβριδικό είδος ντοκιμαντέρ που αν και δεν το λες ακριβώς καινούργιο (ποιος ξεχνάει το Βαλς με τον Μπασίρ, του Αρι Φόλμαν), έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τη ταινία του Φόλμαν, στο αφιέρωμα θα παιζόταν και το συγκλονιστικό Tower (2016), του Κιθ Μέιτλαντ (δείτε το τρέιλερ, εδώ), το Another Day of Life (2018), των Ραούλ ντε λα Φουέντε και Ντέιμιαν Νένοφ, που βασίζεται στο ταξίδι του γνωστού Πολωνού ρεπόρτερ και συγγραφέα, Ρίτσαρντ Καπισίνσκι, στην Ανγκόλα του 1975, την εποχή του εμφύλιου πολέμου (δείτε το τρέιλερ, εδώ), το Is the Man Who is Tall Ηappy? (2013), του Μισέλ Γκοντρί (Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού), που είναι μια animated συζήτηση με τον Νόαμ Τσόμσκι, το εκ Παλαιστίνης, The Wanted 18 (2014), των Αμέρ Σομάλι & Πολ Κόουαν, το 25 April (2015), της Λιάν Πούλεϊ, για τη τραγική έκβαση της Εκστρατείας στη Καλλίπολη το 1915, το Nuts! της Πένι Λέιν για την αληθινή ιστορία ενός γιατρού από το Κάνσας το 1917, που θεράπευε την ανδρική ανικανότητα, μεταμοσχεύοντας όρχεις τράγων στους πάσχοντες και άλλα 2 μεγάλου και 12 μικρού μήκους, animated ντοκιμαντέρ, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, εδώ.
Το Κεντρικό Αφιέρωμα πάντως αφορά την Ανθρωπόκαινο (Anthropocene), Εποχή, με ταινίες που εξερευνούν τις γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο πλανήτη. Διαβάστε για τη συζήτηση (24/05), και τις 10 ταινίες του αφιερώματος, εδώ.
Ένα άλλο Αφιέρωμα θα μας γνωρίσει τον κόσμο των memes με συναρπαστικά, εύστοχα, αιχμηρά, πολιτικά και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ, για τα οποία, αλλά και για τη συζήτηση (27/05), που τα αφορά, μπορείτε να διαβάσετε, εδώ.
Ξεχωριστή θέση έχει το ντοκιμαντέρ This is Not a movie, του Καναδού Γιούνγκ Τσανγκ που εξερευνά τη συναρπαστική ζωή του Βρετανού πολεμικού ανταποκριτή Ρόμπερτ Φισκ ακολουθώντας τον στην εμπόλεμη Συρία και στο Ισραήλ. Μέσα από την καριέρα του βετεράνου ανταποκριτή, το ντοκιμαντέρ θέτει ερωτήματα για τη φύση της σύγχρονης δημοσιογραφίας.
Ο Ρόμπερτ Φισκ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο σημαντικότερος πολεμικός ανταποκριτής από τη Μέση Ανατολή, από το 1976 ως τώρα αδιαλείπτως, ο άνθρωπος που πήρε τρεις φορές συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ του Γιούνγκ Τσανγκ. Οι δυο τους θα συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση για το κοινό του Φεστιβάλ, την Πέμπτη 21/05. Τη συζήτηση συντονίζει η Γκέλυ Μαδεμλή.
Για τις online προβολές Docs for Kids του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων και που θα είναι δωρεάν διαθέσιμες online από τις 19 έως τις 28 Μαΐου σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα για να τις παρακολουθήσουν από το σπίτι, μπορείτε να διαβάσετε, εδώ.
Το σποτ του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δημιούργησε ο Φιλίπ Σαρπεντιέ. Αφίσα & Key artwork: Σάκης Στριτσίδης. Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβάλ, τις ταινίες και το πρόγραμμα, εδώ.
Δείτε τις ταινίες εδώ.
Info: 22ο Online Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 19 με 28/05/2020. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για το κοινό και κάθε ταινία θα διατίθεται για 400 θεάσεις, σε χρήστες αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία για την καθιέρωση του γεωγραφικού περιορισμού των προβολών στις online φεστιβαλικές διοργανώσεις, με σκοπό την προστασία των ταινιών και των φεστιβάλ.
εμφάνιση σχολίων