0
1
σχόλια
703
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
The Sea between My Soul: To ροκ μιούζικαλ του Raed Yassin κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη
 
DOCTV.GR | ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ © GUSTAV MÜTZEL
9 Μαρτίου 2020
Ποιος είναι πιο κατάλληλος να μιλήσει για τον θάνατο, αν όχι κάποιος που έχει ήδη πεθάνει; Τι ιστορίες μπορούν να μας πουν τα ζώα της Μεσογείου που δεν είναι πια εδώ αλλά και τι μπορούν να μας διδάξουν για τον εαυτό μας;  Ζώα που ταριχεύθηκαν μετά από τον φυσικό θάνατό τους, γίνονται πρωταγωνιστές σε ένα ροκ μιούζικαλ γεμάτο μαύρο χιούμορ και παραλογισμό. Με την απόκοσμη παρουσία τους να ζωντανεύει ξανά για λίγο, μας καλούν να στοχαστούμε πάνω στο «εδώ και τώρα».

Το The Sea between My Soul κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη. Ο Alan Bishop υπογράφει τη μουσική και τους στίχους και ο Raed Yassin σκηνοθετεί, μετά από ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
 

«Σαν να έχουν αναστηθεί από ένα άγνωστο παρελθόν, αυτά τα ζώα εξιστορούν το μοιραίο ταξίδι τους μιλώντας από μια διάσταση πέρα από αυτήν που ξέρουμε»  

Το έργο αποτελεί έναν νοσηρό στοχασμό πάνω στην πολυετή ιστορία θανάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα ταριχευμένα ζώα, που εμφανίζονται να τραγουδούν επί σκηνής εμψυχωμένα από τη φωνή του Alan Bishop, δρουν ως μάρτυρες του θανάτου τους, ως ενσαρκώσεις του ίδιου του θανάτου και ως αφηγητές της αδιάκοπα βίαιης πραγματικότητας.

«Όπως ακριβώς τα ζώα έχουν απωθηθεί από το κάδρο μας στη σύγχρονη εποχή, το ίδιο ισχύει και για τον ίδιο τον θάνατο. Μας προκαλεί δυσφορία να βλέπουμε κατάματα τον θάνατο, παρότι ο άνθρωπος είναι αυτός που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο. Όλο και περισσότερο αποκρύπτεται από εμάς η όψη του θανάτου, καθώς αποφεύγουμε με κάθε δυνατό τρόπο να τον αντικρίσουμε. Όσο ενοχλητικό κι αν είναι, τα συγκεκριμένα ζώα ενσωματώνουν μια αληθινή αναπαράσταση του θανάτου, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Προκειμένου να αφηγηθεί κανείς μια ιστορία για τον θάνατο, δεν υπάρχει καλύτερος αφηγητής από τους ίδιους τους αποθανόντες. Σαν να έχουν αναστηθεί από ένα άγνωστο παρελθόν, αυτά τα ζώα εξιστορούν το μοιραίο ταξίδι τους μιλώντας από μια διάσταση πέρα από αυτήν που ξέρουμε. Απομακρυσμένα από το φυσικό ενδιαίτημά τους και εκτοπισμένα σε ένα αστικό τοπίο, κάπου κοντά στη θάλασσα, η εμφάνισή τους κατ’ αυτό τον τρόπο προφητεύει τρόπον τινά την τρέχουσα σκοτεινή στιγμή των καιρών μας» αναφέρει ο Yassin στο σκηνοθετικό του σημείωμα.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης και μουσικός, Ράεντ Γιασίν (1979, Βηρυτός Λιβάνος) ζει και εργάζεται στη Βηρυτό και το Βερολίνο. Έχει παρουσιάσει εκθέσεις και περφόρμανς του σε αναρίθμητα μουσεία, φεστιβάλ και καλλιτεχνικές αίθουσες, όπως τα BorderlineFestival (Στέγη, Αθήνα, 2019), MaerzMusik στο Βερολίνο (2018), Solomon R. GuggenheimMuseum (Νέα Υόρκη, 2016), Kunsthalle (Βιέννη, 2015), Gwangju Museum of Art (Νότια Κορέα, 2014), MoriArtMuseum (Τόκιο, 2012), Centre Georges Pompidou (Παρίσι, 2011), DelfinaFoundation (Λονδίνο, residency 2014 & 2010-11) κ.ά. Επίσης έχει λάβει πολλές διακρίσεις και υποτροφίες, όπως: Sharjah Art Foundation Project Fund (2014), Abraaj Group Art Prize (2012), Fidus Prize (2009), AFAC grant for production (2010-2018), YATF grant for production (2008 & 2012) και Cultural Resource grant for production (2008). Εκπροσωπείται από την Kalfayan Galleries (Αθήνα), την γκαλερί Isabelle van den Eynde (Ντουμπάι) και τη Marfa’ projects (Βηρυτός).

Ο μουσικός Άλαν Μπίσοπ (γνωστός και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Alvarius B.) είναι ιδρυτικό μέλος του πειραματικού και πρωτοποριακού συγκροτήματος Sun City Girls, από το Σηάτλ των ΗΠΑ, οι οποίοι διέγραψαν μια πορεία 27 ετών με περισσότερες από πενήντα δισκογραφικές κυκλοφορίες. Η δουλειά του στους Sun City Girls, από κοινού με τον αδελφό του, Richard Bishop, και τον Charles Gocher, επαρκεί από μόνη της ως απόδειξη για την ατρόμητη εξερεύνησή του στις εσχατιές του αυτοσχεδιασμού και της σύνθεσης. Ο Μπίσοπ, ωστόσο, και κάτω από την καλλιτεχνική περσόνα του Alvarius B. έχει γράψει εκατοντάδες δικά του πρωτότυπα φολκ τραγούδια, σε ένα πρωτόγονο «απόκοσμο» ύφος, το οποίο είναι εξαιρετικά μοναδικό. Αλλά και ως ερμηνευτής της δουλειάς άλλων καλλιτεχνών, έχει ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει εκατοντάδες διασκευές τραγουδιών, από τα πιο δυσεύρετα έως τα πιο γνωστά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Raed Yassin
Μουσική & Στίχοι: Alan Bishop
Σκηνικά: Hussein Baydoun
Σχεδιασμός Φωτισμών: Charlie Astrom
Μετάφραση στίχων: Λένια Ζαφειροπούλου
Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Τεχνική Επίβλεψη: Βασίλης Σάλτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Raisa Hagiu
Βοηθός Εκτέλεσης Παραγωγής: Αγγέλικα Σταυροπούλου
Τρισδιάστατα Μοντέλα & Κατασκευή Κτιρίων: Γιώργος Λουκρέζης
Κατασκευή & Εγκατάσταση Σκηνικών: Παναγιώτης Λαζαρίδης
Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός & Εγκατάσταση Φωτιστικών: Νίκος Παπαθανάσης
Διεύθυνση Παραγωγής: Delta Pi
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 
Info: The Sea Between My Soul, 13-15 Μαρτίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Εισιτ. 5-8 ευρώ.


Διαβάστε επίσης:
Τα άγρια ζώα του Gustav Mützel​
Έρχεται το Ελληνικό αντι-καλοκαίρι
8 sos συναυλίες για το 2020
εμφάνιση σχολίων