Σχεδίασαν τον πρώτο υπολογιστή DNA και κέρδισαν την 1η θέση. Διακρίθηκαν ανάμεσα σε 5.000 υποψήφιους από ΜΙΤ, Cambridge, Oxford και Harvard
Η φοιτητική ομάδα «iGEM Thessaloniki» κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM2019 για το πρότζεκτ POSEIDON. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ με 5.000 υποψήφιους από 40 χώρες, και συμμετοχές από σηαντικά πανεπιστήμια, όπως τα ΜΙΤ, Cambridge, Oxford και Harvard.ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
5 Δεκεμβρίου 2019
Η ομάδα σχεδίασε και ανέπτυξε το POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), τον πρώτο DNA υπολογιστή ικανό να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.
Η ομάδα iGEM Thessaloniki βραβεύτηκε και το 2017 με χρυσό μετάλλιο, ενώ το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα εκπόνησης πραγματικού ερευνητικού έργου ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα iGEM Thessaloniki βραβεύτηκε και το 2017 με χρυσό μετάλλιο, ενώ το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.Επιστημονικά υπεύθυνοι της ομάδας iGEM 2019 είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Μιχαήλ Αϊβαλιώτης και ο καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ., Γεώργιος Μόσιαλος.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην Ομάδα iGEM 2019 είναι οι: Αθανασιάδου Αλίκη από το Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ, Ιωαννίδης Απόστολος από το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Καραβά Κυριακή από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαλαθούνης Χαράλαμπος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικώντου ΑΠΘ, Μαλιούρης Ιωάννης από Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Μεγαγιάννης Πλάτων από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Μωυσιάδου Σοφία από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και Χαναγκιάν Κριστίνε από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.Π.Α.Ε.
Διαβάστε επίσης:
ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Η ελληνίδα που «νικά» την σκλήρυνση κατά πλάκας
Νόμπελ ιατρικής με ελληνική «ρίζα»
Έλληνας δημιουργεί τεχνητούς νευρώνες
Ο Έλληνας μηχανικός της IBM που αλλάζει τον επιστημονικό κόσμο
εμφάνιση σχολίων