«Αφήστε τους να πνιγούν». Πέρασε το νομοσχέδιο που προβλέπει πρόστιμα μέχρι 50.000 ευρώ για όσους διασώζουν πρόσφυγες
Παρά τις εκατοντάδες που πέθαναν καθ 'οδόν το τρέχον έτος, η Ιταλία ενέκρινε νόμο για να επιβάλει πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ, σε κάθε βάρκα που διασώζει πρόσφυγες από τη θάλασσα.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
15 Ιουνίου 2019
Ο νόμος θα τιμωρεί τους ιδιοκτήτες των σκαφών για κάθε «ξένο» που φέρνουν σε ιταλικό έδαφος. Μάλιστα τα ιταλικά σκάφη που θα συλλαμβάνονται να μεταφέρουν διασωθέντες πρόσφυγες κατ’ εξακολούθηση, θα βλέπουν τις άδειές τους να ανακαλούνται ή να αναστέλλονται. Ο κανονισμός επιτρέπει επίσης τη μυστική έρευνα της αστυνομίας για ενδεχόμενες πράξεις διακίνησης και εγκρίνει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των υπόπτων λαθρεμπόρων.
Τα Ηνωμένα έθνη εκτιμούν πως περίπου 350 άνθρωποι έχουν πεθάνει ως τώρα στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ιταλικό έδαφος
«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός για την ασφάλεια αυτής της χώρας» δηλώνει σχεδόν κυνικά ο Matteo Salvini, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο οποίος παρά τα χιλιάδες θύματα της προσφυγικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενέτεινε ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς της χώρας για τα σκάφη διάσωσης προσφύγων.Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε το μέτρο μόλις δύο εβδομάδες μετά την θριαμβευτική εκστρατεία κατά της μετανάστευσης στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές.
Λίγες εβδομάδες πριν, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έγραψαν στην Ιταλία ότι το σχέδιο διατάγματος ήταν μια απόπειρα να ποινικοποιηθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιούν ανθρωπιστικές ομάδες.
Ο Ματέο Σαλβίνι έχει κατηγορήσει πολλάκις τις ΜΚΟ και τις δράσεις υπέρ των προσφύγων ότι συνεργάζονται με λαθρεμπόρους ανθρώπων. Οι ΜΚΟ έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε παραβίαση, αλλά οι περισσότερες έχουν σταματήσει να λειτουργούν στη Μεσόγειο λόγω του κλεισίματος των λιμανιών της Ιταλίας και επανειλημμένων ερευνών από εισαγγελείς. Τα Ηνωμένα έθνη εκτιμούν πως περίπου 350 άνθρωποι έχουν πεθάνει ως τώρα στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ιταλικό έδαφος.
Διαβάστε επίσης:
Το ελληνικό νησί που ζητάει πίσω τους πρόσφυγες–κατοίκους του
Ιταλοί Δήμαρχοι εναντίον «δικτάτορα» Σαλβίνι
Προσφυγικό: Ποιοι είναι οι πραγματικοί «ωφελούμενοι»
εμφάνιση σχολίων