Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται την σιωπή για πολλούς λόγους, όπως η αναγέννησή του αλλά και η ενσυναίσθηση
Απόλυτη σιωπή. Περιζήτητη ώρες-ώρες και τρελή πολυτέλεια, αλλά και απαραίτητη για τον εγκέφαλό μας όπως αποδεικνύουν όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες.ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
13 Μαρτίου 2019
Η σιωπή είναι χρυσός για την καλή εγκεφαλική λειτουργία, αλλά κυρίως γιατί μέσω αυτής ο εγκέφαλος αναπτύσσει νέα κύτταρα, όπως επιβεβαιώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Structure and Function. Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση του ήχου και της σιωπής στον εγκέφαλο τρωκτικών και ανακάλυψαν ότι εκείνα που εκτέθηκαν σε δύο ώρες απόλυτης ησυχίας την ημέρα, ανέπτυξαν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, δηλαδή στην περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα.
Η σιωπή αυξάνει επίσης την ενσυναίσθηση –δηλαδή την ικανότητα να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου και να μην είμαστε ναρκισσιστές και παρτάκηδες. Υπάρχουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση, όπως η εγκεφαλική έλικα. Αν η έλικα δεν λειτουργεί σωστά σε τακτική βάση - ή όταν χρειάζεται να πάρουμε ιδιαίτερα γρήγορες αποφάσεις - μειώνει δραματικά την ικανότητά μας να εκτελούμε πράξεις με ενσυναίσθηση, όπως επιβεβαιώνει σχετική έρευνα. Η σιωπή βοηθά την έλικα να ξεκουραστεί και να επανενεργοποιηθεί.
Η σιωπή βοηθά και στην κατανόηση του εαυτού μας, σύμφωνα με την σχετική έρευνα που εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σε σχέση με την αυτογνωσία. Σύμφωνα με αυτή, όταν υπάρχει σιωπή το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μας έχει μεγαλύτερη ελευθερία στο να επεξεργαστεί την εσωτερική και εξωτερική πληροφορία, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε και να αξιολογήσουμε καλύτερα τόσο τον εαυτό μας όσο και τη θέση μας στον κόσμο.
Η σιωπή μας ανακουφίζει από το στρες και την ένταση. Ο θόρυβος μπορεί να έχει επίδραση στον εγκέφαλό μας, αφού τα ηχητικά κύματα φτάνουν στον εγκέφαλο ως ηλεκτρικά σήματα μέσω του αυτιού. Το σώμα αντιδρά σε αυτά τα σήματα ακόμα κι αν κοιμάται. Οπότε αν ζούμε σε ένα περιβάλλον με θόρυβο, τότε πιθανότατα ζούμε σε κατάσταση στρες όλη την ώρα, έστω κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Όμως τα πράγματα μάλλον δεν είναι τόσο σκούρα, αφού σχετική έρευνα που εξετάζει μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο διαπιστώνει πως έστω και δύο λεπτά απόλυτης σιωπής έχουν μεγαλύτερα οφέλη από το να ακούμε χαλαρωτική μουσική. Λίγη ησυχία παρακαλούμε.
εμφάνιση σχολίων