Από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι την πλ. Βικτωρίας: 15 ημέρες και 15 projects με διεθνείς καλλιτέχνες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της Αθήνας
Το φεστιβάλ που έχει στον πυρήνα της ύπαρξής του την Αθήνα επιστρέφει από τις 2 έως τις 16 Μαΐου. Η Στέγη μας καλεί να ανακαλύψουμε το 5ο Onassis Fast Forward Festival Athens. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταλαμβάνουν σπίτια, πάρκα, πλατείες, μουσεία, ιστορικά κτίρια. Από μια παλιά πολυκατοικία της οδού Δεριγνύ, μέχρι το Παλαιό Χημείο, και από το Πεδίον του Άρεως μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης, οι καλλιτέχνες, με παγκόσμιες πρεμιέρες και διεθνείς συμπαραγωγές, μοιράζονται μαζί μας τους προβληματισμούς τους μέσω της κίνησης.ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
25 Απριλίου 2018
Το φετινό Fast Forward Festival χώνεται στα βάθη της ιστορίας, εξερευνά τους μύθους και τις πραγματικότητες, και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το μέλλον μέσα από το παρελθόν. Πώς «κατασκευάζεται» ένας ήρωας; Ποιο είναι οι παραπλανητικοί μύθοι που στοιχειώνουν τη νεότερη ιστορία; Ποια η σημερινή μας σχέση με την αρχαία ελληνική τραγωδία και τι σώζεται μέσα σε αυτά τα έργα από την διάσταση του λαϊκού μύθου; To 5ο Onassis Fast Forward Festival Athens κινείται στα όρια μεταξύ τεκμηρίωσης και φαντασίας, εξερευνώντας την αρχαιολογία μέσα από θεατρικές performances, εικαστικά, multimedia εκθέσεις και διαδραστικά projects.
Chto Delat & Anton Kats - Park Fables (Μύθοι του Πάρκου). Πεδίον του Άρεως #Δωρεάν: Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ίχνη ιστορίας και μνήμης, αποσπάσματα ταυτοτήτων και βιωμάτων, η διεθνούς εμβέλειας ρωσική κολεκτίβα Chto Delat, σε συνεργασία με τον εικαστικό και μουσικό Anton Kats, καλλιεργούν στο εύφορο Πεδίον του Άρεως. Μέσα από μια θεατρική παράσταση, έναν ραδιοφωνικό σταθμό, εφήμερες εικαστικές παρεμβάσεις και παράλληλες δράσεις, δημιουργούν ένα μυθοπλαστικό πεδίο, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, σε έναν από τους πιο πολύσημους δημόσιους χώρους στην Αθήνα. 2, 5, 6, 12, 13, 16 Μαΐου, 19:00, Πεδίον του Άρεως, Είσοδος: δωρεάν.
Hikaru Fujii - The Primary Fact. Παλαιό Χημείο #Δωρεάν: Ένας αρχαιοελληνικός ομαδικός τάφος με 80 νεκρούς δεσμώτες αποκαλύφθηκε προ διετίας στο Παλαιό Φάληρο. Ο Ιάπωνας εικαστικός Χικάρου Φουτζίι επανέρχεται στο FFF και, ύστερα από εκτεταμένη έρευνα, σε συνεργασία με τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και τους επικεφαλής της ανασκαφής, στρέφει το βλέμμα του στο συγκλονιστικό αυτό εύρημα ρίχνοντας φως στη «σκοτεινή», πριν από τον Χρυσό Αιώνα, Αθήνα του 7ου αιώνα π.Χ. Η οπτικοακουστική εγκατάσταση που στήνει σε ένα κτίριο-ορόσημο της πανεπιστημιακής κοινότητας, το Παλαιό Χημείο στο οποίο στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους επικεφαλής της ανασκαφής –από αρχαιολόγους μέχρι οδοντιάτρους–, αλλά και την αναβίωση της εκτέλεσης και της ταφής από έναν Χορό 80 νέων Αθηναίων. 2-16 Μαΐου, Παλαιό Χημείο (Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής), Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104. Είσοδος: δωρεάν.
Joana Hadjithomas & Khalil Joreige - Unconformities (Ασυμφωνίες). Μουσείο Ακρόπολης #Δωρεάν: Η Στέγη προσκαλεί για τρίτη φορά το διεθνώς διακεκριμένο δίδυμο από τη Γαλλία και τον Λίβανο, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης, αμέσως μετά το Centre Pompidou και τη βράβευσή του με το Prix Marcel Duchamp (2017), το πρότζεκτ "Unconformities" (Ασυμφωνίες): μια mixed-media εικαστική εγκατάσταση συγκροτημένη από τα χώματα και τα πετρώματα, τις ιστορίες και τα μυστικά τριών ιστορικών πόλεων. 2-16 Μαΐου,Μουσείο Ακρόπολης. Είσοδος: δωρεάν
Robert Zhao Renhui - The Nature Museum. Πλ. Βικτωρίας: Η Φύση εισβάλλει στα Πατήσια. Τα δωμάτια μιας παλιάς αθηναϊκής κατοικίας της Πλατείας Βικτωρίας φιλοξενούν ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης. Εκεί, επί της οδού Δεριγνύ 15, ένας πολυβραβευμένος εικαστικός από τη Σιγκαπούρη, σε συνεργασία με Έλληνες ειδικούς, στήνει μια περιπετειώδη εικαστική εγκατάσταση για την άγνωστη χλωρίδα και πανίδα της Αθήνας – από τα ποτάμια που εξαφανίστηκαν μέχρι την άγρια ζωή που υποτάχθηκε στο άρμα της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης. 2-16 Μαΐου, Δεριγνύ 15, Πλατεία Βικτωρίας.
Sacrifice -Erna Ómarsdóttir, Iceland Dance Company, Ragnar Kjartansson, Matthew Barney. Ψυχεδέλεια: μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί αυτό το «φεστιβάλ-μέσα-στο-φεστιβάλ» που έρχεται από την Ισλανδία και καταλαμβάνει απ’ άκρη σ’ άκρη τη Στέγη. Χοροθέαμα και, μαζί, ροκ συναυλία, βίντεο εγκατάσταση, αλλά και αγορά ιδεών (και προϊόντων!), μια γιορτή-τελετή των αισθήσεων και των παραισθήσεων από την Iceland Dance Company, με τη συμμετοχή διεθνούς κύρους εικαστικών, όπως οι Matthew Barney και Ragnar Kjartansson. 5-6 Μαΐου, Στέγη.
Mark Teh – Baling: Το κομουνιστικό παρελθόν της Μαλαισίας που αποσιωπήθηκε, μα ακόμα την στοιχειώνει, επιστρέφει χάρη στη συνταρακτική αναβίωση των Baling Talks. Ο Μαλαισιανός σκηνοθέτης Mark Teh αξιοποιεί αυθεντικά αρχεία και συνθέτει μια φορτισμένη περφόρφανς, που ακροβατεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το πολιτικό δράμα, ενώ διαπραγματεύεται τις έννοιες της συμφιλίωσης, της θυσίας, της ταυτότητας και της ανεξαρτησίας. 9-10 Μαΐου, Στέγη.
Μέντη Μέγα –Trapped - Εθνικό Θέατρο: Με εμάς ή με τους άλλους; Μια site-specific παράσταση για τα διλήμματα που διαχωρίζουν και φανατίζουν τους Νεοέλληνες σε όλες τις φάσεις της ιστορίας τους. Μια ασυνήθιστη περφόρμανς με στοιχεία από θέατρο και χορό, που εκτυλίσσεται μέσα και έξω από το Κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου. 10-13 Μαΐου, Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ, Αίθουσα Εκδηλώσεων.
Kader Attia: «Οι κληρονομιές του σώματος, Μέρος Α’» - Ίριδα #Δωρεάν: Σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα, στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens, προβάλλεται στην «Ίριδα», το ιστορικό κινηματοθέατρο της Αθήνας, το πρώτο μέρος της κινηματογραφικής τριλογίας του διεθνώς διακεκριμένου Γαλλοαλγερινού εικαστικού και κινηματογραφιστή Καντέρ Ατιά. Τα «εξόριστα» αντικείμενα είναι εδώ οι πρωταγωνιστές. Εκείνα που οι αποικιοκρατικές δυνάμεις και οι ιεραπόστολοι της Δύσης υφάρπαξαν από τους κατόχους τους για να τα μετατρέψουν σε εθνολογικά τεκμήρια-εκθέματα στα μουσεία της Ευρώπης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης και η ανθρωπολόγος-αρχαιολόγος Ελεάνα Γιαλούρη θα συντονίσουν τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει, την πρώτη ημέρα της προβολής. 11-13 Μαΐου, Ίριδα Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55. Είσοδος: δωρεάν.
Walid Raad -Les Louvres and/or Kicking the Dead : Ένα υβριδικό θέαμα, ανάμεσα σε έκθεση, περιπατητική περφόρμανς και διάλεξη, για την τέχνη και τον πολιτισμό ως διαχρονικά θύματα πρακτικών βίας. Μας ξεναγεί αυτοπροσώπως ο Walid Raad, ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης. 11-15 Μαΐου, Στέγη.
Ho Tzu Nyen - One or Several Tigers - Διπλάρειος Σχολή: Στη μαγεία μιας ονειρικής πολυμεσικής εγκατάστασης, με στοιχεία από ινδονησιακό θέατρο σκιών, κινηματογράφο και 3D animation, μια τίγρη τραγουδά την ιστορία της Σιγκαπούρης, συνομιλώντας με έναν εκπρόσωπο της αποικιοκρατίας, που τόσο την έχει καθορίσει. Ποια είναι τελικά η ιστορία που γνωρίζουμε και πώς έχει κατασκευαστεί; Σε τι βασίζονται οι αντιλήψεις μας; 12-16 Μαίου, Διπλάρειος Σχολή.
Διαλέξεις-Περφόρμανς: Παραπλανητικοί μύθοι στοιχειώνουν τη νεότερη ιστορία – είτε μιλάμε για τον Λίβανο, είτε για τη Σιγκαπούρη. Με πνευματώδες χιούμορ, οι πέντε περφόρμανς-διαλέξεις του FFF έχουν πολλά να μας πουν για τις κατασκευασμένες αφηγήσεις: από τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τις ιστορίες κατασκοπείας στη Σιδώνα και το Τελ Χαλάφ, τη γενεαλογία των βάλτων και το γεωπολιτικό εύρημα του όρου «Νοτιοανατολική Ασία» μέχρι την εικόνα του ιδρωμένου αποικιοκράτη στις χολιγουντιανές ταινίες! Στο τέλος κάθε βραδιάς, ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες. Ημέρα 1η, - Ho Rui An, Ho Tzu Nyen, June Yap: 12 Μαΐου, Στέγη. Ημέρα 2η Ali Cherri, Rayyane Tabet, Akram Zaatari, Marcella Lista: 13 Μαίου, Στέγη.
Leonardo Moreira & ομάδα Cia. Hiato -The Odyssey: Με το ομηρικό έπος ως πηγή έμπνευσης, η ξεχωριστή κολεκτίβα από τη Βραζιλία επανέρχεται στη Στέγη. Επτά ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται προσωπικές και συλλογικές οδύσσειες, ισορροπώντας στα όρια ρεαλισμού και φαντασίας. Η ζωντανή εμπειρία αυτής της οριακής αφήγησης αμφισβητεί τη διάκριση πραγματικότητας-μυθοπλασίας αλλά και κοινού-ηθοποιών. Γιατί ίσως, τελικά, να είμαστε όλοι εξίσου μυθικοί όσο και τερατώδεις. 15-16 Μαΐου, Στέγη.
Rabih Mroué - So Little Time: Πώς «κατασκευάζεται» ένας ήρωας; Ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός από τη Βηρυτό επανέρχεται στη Στέγη με μια διαφωτιστική και χιουμοριστική περφόρμανς-διάλεξη γύρω από τους πλαστούς εθνικούς μύθους. Ή, αλλιώς, η νεότερη ιστορία του Λιβάνου μέσα σε 60 λεπτά. 15-16 Μαΐου, Στέγη.
Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens:
Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά
Γενική Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Γενική Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Πιτούλη
Γενικός Συντονισμός & Έρευνα: Μαρίνα Τρουπή
Συντονισμός Συζητήσεων και Εργαστηρίων: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου, Μαρίνα Τρουπή
Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου, Ειρηλένα Τσάμη, Γιώργος Λιναρδάκης, Κωστής Λεβάντης
Info: Onassis Fast Forward Festival 5 - Athens, 2-16 Μαίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Στάση μετρό: Συγγρού-Φιξ. Παραστάσεις με, και χωρίς, είσοδο
εμφάνιση σχολίων