Hellas Filmbox Berlin: Για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών κάνει κατάληψη στο ιστορικό σινεμά Babylon με 56 ταινίες
XΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
11 Ιανουαρίου 2017
Ταινία Έναρξης θα είναι το Αμήν (2002), του Κώστα Γαβρά, ο οποίος θα βρεθεί εκεί καθώς πρόκειται να βραβευτεί, για την συνολική προσφορά του στην Ελλάδα και τον κινηματογράφο γενικότερα, παρουσία και του Γερμανού ηθοποιού Ούλριχ Τουκούρ, ο οποίος συμμετείχε και στο φιλμ. Ταινία Λήξης θα είναι κατά παράδοση, η δημοφιλέστερη ελληνική ταινία της περασμένης χρονιάς, που δεν είναι άλλη από το Ένας Άλλος Κόσμος, του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ο οποίος και θα παρευρεθεί το φεστιβάλ.
Οι ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που θα προβληθούν, είναι το αγαπημένο Suntan, του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, ο άδικα παραγνωρισμένος από το ελληνικό κοινό, Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη, το Silent του Γιώργου Γκικαπέπα, το Blind Sun της Τζόις Νασαουάτι η ολοκαίνουργια, Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη και το Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου (μια εικονοκλαστική, δοκιμιακή προσέγγιση της ζωής και του έργου του Κώστα Καρυωτάκη), από τον Κύρο Παπαβασιλείου, η οποία συμμετείχε και στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Ρότερνταμ.
Το πρόγραμμα των ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβάνει το καταπληκτικό, Αυτοί Που Νιώθουν Τη Φωτιά Να Καίει, του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, ένα μεταφυσικό, σχεδόν, φιλμ που σκιαγραφεί λυρικά την προσπάθεια των προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη, την φαινομενική γη της Επαγγελίας για όλους αυτούς τους ανθρώπους -ματιά ξένη πάνω σε ένα θέμα τόσο ελληνικό και τόσο διεθνές παράλληλα – πρόκειται για γερμανική πρεμιέρα. Το βραβευμένο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ο Πιο Μακρύς Δρόμος (Δύο ανήλικοι, ο ένας από το Ιράκ κι ο άλλος από τη Συρία, γνωρίζονται στις ελληνικές φυλακές περιμένοντας να δικαστούν για διακίνηση μεταναστών), της Μαριάννας Οικονόμου. Το Χρυσή Αυγή: Μια Προσωπική Υπόθεση της Ανζελίκ Κουρούνη αλλά και το πολύ φρέσκο, Η Τελευταία Παραλία των Θάνου Αναστόπουλου & Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών, καθώς και Τα Σημάδια του Ουρανού, της Μάρως Αναστασοπούλου.
Με 22 συνολικά σύντομες κινηματογραφικές μπουκιές, τo πρόγραμμα των ταινιών Μικρού Μήκους, για φέτος χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: με πρώτη την Cinema: A never ending love story (Σινεμά: Μια ατελείωτη ιστορία αγάπης), δεύτερη την Not only for Kids (Όχι Μονάχα για Παιδιά), τρίτη την Utopia / Dystopia και τέταρτη την Show me some reality (Δείξε μου λίγη πραγματικότητα). Όλες οι ταινίες θα είναι Γερμανικές Πρεμιέρες, 19 από αυτές είναι μυθοπλασίας, 3 είναι ντοκιμαντέρ, και 5 από αυτές είναι βραβευμένες στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας: Η Αλίκη στο Καφέ, Αλεπού, Twist, Γενέθλια και Αόρατος. Ξεχωριστά πριν από ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους θα προβληθούν το Archipelagos, Naked Granites της Δάφνης Χαιρετάκη και ο Πωγωνίσκος του Θανάση Νεοφώτιστου.
Ένα αφιέρωμα με επτά ταινίες, που τιμά τις γυναίκες επαγγελματίες του κινηματογράφου στους τομείς της σκηνοθεσίας, παραγωγής, σεναρίου, διεύθυνσης φωτογραφίας, πραγματοποιεί το Hellas Filmbox Berlin 2017. Στην Γερμανία, μία στις πέντε ταινίες είναι από γυναίκες δημιουργούς και τα στατιστικά δεδομένα φαίνονται ακόμη πιο αδύναμα για την Ελλάδα και τις Ελληνίδες συναδέλφους τους. Το φεστιβάλ αποτίει φόρο τιμής σε όλες αυτές τις γυναίκες, δίνοντάς ένα τους βήμα για διάλογο με το γερμανικό κοινό, παρουσιάζοντας τις δυσκολίες και τον αγώνα μέσα στην κινηματογραφική παραγωγή. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι, η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου, το Για Πάντα της Μαργαρίτας Μαντά, Οι Λουόμενοι της Εύας Στεφανή, το Εις Τον Λύκον της Χριστίνας Κουτσοσπύρου, το The Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου, το Dad Leny and Freddy της Ρηνιώς Δραγασάκη και το Yellow Fieber της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.
Στο τμήμα New Vision, θα παιχτούν τα μεγάλου μήκους, Interruption του Γιώργου Ζώη, Το Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή και Ο Φίλος μου ο Larry Gus του Βασίλη Κατσούπη. Οι μικρού μήκους περιλαμβάνουν το περίφημο Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (η μόνη ελληνική ταινία υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία φέτος), το animation, Aurelia των Κρέωνα Κρυωνά & Χρήστου Μπουραντά, το Drive Through βασίζεται σε μια σειρά από φωτογραφίες οι οποίες με περίτεχνο τρόπο εικονογραφούν την αφήγηση της ιστορίας, μια αφήγηση πολυεπίπεδη που σχολιάζει μεταξύ άλλων την ταξιδιωτική φωτογραφία και την αισθητική των φωτογραφικών κολάζ. Τέλος η Φαίδρα Τσολίνα στο «Έκδυσις» καταγράφει το σουρεαλιστικό ταξίδι ενός αναποφάσιστου μυαλού.
Οι Ειδικές Προβολές θα περιλαμβάνουν την Καύση (2016) του Στράτου Τζίτζη και την Monica (2016) του Αργύρη Δημητρίου, ενώ το Hellas Filmbox Berlin, για δεύτερη χρονιά φέτος, φιλοξενεί το Outview Film Festival queer ταινιών και θεματικής, δίνοντας την μοναδική ευκαιρία στο κοινό του Βερολίνου να γνωρίσει την ελληνική κινηματογραφική LGBTQI σκηνή. Για το φεστιβάλ η συνεργασία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολύχρωμης και πολύπλευρης θεματικής παλέτας του. Φέτος θα προβληθούν το μεγάλου μήκους Smac του Ηλία Δημητρίου και το μικρού μήκους, Half Life (2014), του Νικόλα Πουρλιάρου. Μετά την προβολή των ταινιών, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και την Διευθύντρια του Οutview, Μαρία Cyber Κατσικαδάκου, η οποία επέλεξε τα φιλμ του προγράμματος.
Ένα ειδικό αφιέρωμα με τέσσερις ταινίες και τίτλο Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας, έρχεται να φωτίσει κομμάτια της ελληνικής εβραϊκής ιστορίας, ένα θέμα με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για το γερμανικό κοινό. Το Ουζερί Τσιτσάνης του Μανούσου Μανουσάκη, το Φως Πυκνώνει της Λυδίας Κώνστα, που ακολουθεί την πορεία εννέα καλλιτεχνών στους τόπους του πόνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Trezoros: The lost Jews of Kastoria, ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Καστοριάς που έφτασε πολύ κοντά στην υποψηφιότητα για Όσκαρ, και το Πορτρέτο του Πατέρα σε καιρό Πολέμου, του Τίμωνα Κουλμάση ένα όμορφο και ευαίσθητο προσωπικό πορτρέτο κάποιας σχέσης του πατέρα του δημιουργού, με απεικόνιση της λειτουργίας του Γερμανικού Επιστημονικού Ινστιτούτου ως καταφυγίου αντιστασιακών φοιτητών μιας άλλης εποχής, συνθέτουν ένα πρόγραμμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς ενδιαφερόμενος.
Μια νέα συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θεσπίζεται από φέτος στο πρόγραμμα του Hellas Filmbox Berlin, με τίτλο Thessaloniki - Outside the Box. Oι φοιτητές του τμήματος κλήθηκαν, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα κινηματογραφικά Μέσα, video, smartphone, μη επανδρωμένα ιπτάμενα ρομπότ ή κάμερα, να γυρίσουν ένα κλιπ μέγιστης διάρκειας 90 δευτερολέπτων, με ελεύθερη θεματική. O σκηνοθέτης του καλύτερου κλιπ θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει από κοντά το φεστιβάλ και το κλιπ πρόκειται να προβληθεί στην Τελετή Έναρξης. Πρόκειται για το άνοιγμα του φεστιβάλ στους εκκολαπτόμενους κινηματογραφιστές. Η συνέργεια αυτή θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί, ώστε το Filmbox να αποτελέσει συνδετικό κρίκο της νέας ελληνικής κινηματογραφικής γενιάς με την γερμανική και τους Γερμανούς επαγγελματίες.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας, Πρόσωπα και Δωμάτια της Νέλλυς Τραγκούστη στο box.freiraum. Η φωτογράφος συνόδευσε τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας Η σκόνη του χρόνου, η οποία γυρίστηκε κατά μεγάλο μέρος στο Βερολίνο. Οι φωτογραφίες της είναι ένα βερολινέζικο μωσαϊκό με τον δημιουργό, τον Μπρούνο Γκαντζ και τον Γουίλεμ Νταφόε κατά την διάρκεια της δουλειάς τους.
Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ καθώς και New Vision θα είναι το Roadshow, δηλαδή η προβολή τους σε 10 με 15 γερμανικές πόλεις κατά την διάρκεια του 2017 με αντίστοιχη προώθηση από πλευράς του φεστιβάλ και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις προβολές. Το προηγούμενο Roadshow πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μέσα στο 2016, στην Δρέσδη, τη Βρέμη, την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, την Κολωνία, το Μόναχο, την Στουτγκάρδη, αλλά και το Βερολίνο.
Info: Hellas Filmbox Berlin - Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Βερολίνου. 18 - 22 Ιανουαρίου. Κινηματογράφος Babylon Rosa-Luxemburg-Straße 30, 10178 Berlin. Περισσότερα για το πρόγραμμα και ό,τι άλλο που αφορά το φεστιβάλ, διαβάστε εδώ.
εμφάνιση σχολίων