1
1
σχόλια
256
λέξεις
210

Παραδοσιακοί σπόροι στις ταράτσες της Αθήνας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΚΑΣ
29 Ιουνίου 2011
Ο Άλεξ Οικονομίδης ξεκίνησε να φτιάξει ένα μικρό μποστάνι στο μπαλκόνι του για να ανακαλύψει τελικά πως ότι τρώμε, ελέγχεται παγκοσμίως από πολύ λίγες εταιρείες που πουλάνε σπόρους-υβρίδια ή μεταλλαγμένα με χημικά, ενώ οι παραδοσιακές καλλιέργειες είναι υπό εξαφάνιση. Διαπίστωσε ότι δεν έχουμε καμία επιλογή πάνω στο θέμα της τροφής: νομικά οι σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες δεν βρίσκονται σε επίσημες καταχωρήσεις πουθενά – π.χ. στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο. Έτσι η διακίνηση και διάθεση τους μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και παράνομη.

Έτσι του ήρθε η ιδέα να γυρίσει ένα αισιόδοξο ντοκιμαντέρ που αφορά στους κατοίκους των πόλεων με σκοπό να δείξει πόσο εφικτό είναι να καλλιεργείς στο μπαλκόνι ή την ταράτσα σου. Κατόπιν έρευνας, έφτιαξε μια λίστα με τα φρούτα και λαχανικά και ξεκίνησε η οδύσσεια της ανεύρεσης των παραδοσιακών σπόρων. Έτσι ήρθε σε επικοινωνία με τις κοινότητες που είναι αφιερωμένες στην διάσωση των παραδοσιακών σπόρων (μεταξύ των οποίων και η κοινότητα Πελίτι Δράμας).

Φύτεψε περισσότερους από 400 σπόρους από 37 διαφορετικά είδη και στη συνέχεια τα μοίρασε σε επίδοξους κηπουρούς Αθηναίους, δημιουργώντας την κοινότητα City Enthusiasts. Τα μέλη θα μεγαλώσουν τα φυτά στα μπαλκόνια τους και το ντοκιμαντέρ A Seed For Change θα παρακολουθήσει τη διαδικασία, η οποία γυρίζεται σε Ελλάδα και Λίβανο. «Όταν χάνεις τη δουλειά σου, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι “θα πεινάσω”» λέει ο Άλεξ. «Όταν, όμως, καλλιεργείς ό,τι χρειάζεσαι, αυτός ο φόβος εξαλείφεται». Αν θέλετε, μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε στην ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ με μικρή ή μεγαλύτερη οικονομική προσφορά στην ιστοσελίδα του A Seed For Change.




εμφάνιση σχολίων