0
4
σχόλια
354
λέξεις
210

Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης: Βλέπουμε μια από τις πιο αξιόλογες εκθέσεις της χρονιάς στην Πινακοθήκη του Μεταξουργείου, με ελεύθ. είσοδο

DOCTV.GR
8 Νοεμβρίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


ΕΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία της τέχνης και της πνευματικής ζωής της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Έζησε αποφεύγοντας συστηματικά κάθε επισημότητα, κάθε είδους τίτλο και θεσμική αναγνώριση.

Αν και ανήκε στην γενιά του '30 δεν ταυτίστηκε με αυτή, ούτε ταυτίστηκε ποτέ με οτιδήποτε άλλο. Τόσο σαν ζωγράφος όσο και σαν άνθρωπος έζησε και έδρασε με απόλυτη αυτονομία σε σχέση με οποιουδήποτε είδους επίσημο ή ιδιωτικό κύκλωμα, κοινωνικό, επαγγελματικό, πολιτικό, ακόμα και γεωγραφικό.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη (το 1881), έχασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του με τη μικρασιατική καταστροφή, αλλά ποτέ του δεν διεκδίκησε την ταυτότητα του μικρασιάτη. Έφυγε στο Μόναχο και στη συνέχεια στο Παρίσι και παρ’ όλα αυτά δεν διεκδίκησε ούτε τη μία ούτε την άλλη ταυτότητα, αν και βαθύτατα εκσυγχρονιστής και πνευματικός άνθρωπος. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Τέχνη (1917), τόσο σαν εκσυγχρονιστής και μοντέρνος ζωγράφος και πολίτης δεν διεκδίκησε ποτέ του κανένα προνόμιο για τα καλλιτεχνικά και πολιτικά του πιστεύω.

Μοιράστηκε το ατελιέ του με τον Μαλέα και ήταν στενός φίλος του Νικόλαου Λύτρα και του Περικλή Βυζάντιου. Ιδιαίτερα μορφωμένος, υπήρξε στενός φίλος με ουσιαστικούς ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος του καιρού του. Όλα τα παραπάνω είναι εμφανή στο ζωγραφικό του έργο, όπου με την ίδια ελευθερία, ανεξαρτησία και γενναιοδωρία παρατηρεί την καθημερινή πραγματικότητα και συμμετέχει ενεργά στη ζωή χωρίς να αφαιθεί ούτε στιγμή στην ευκολία της ηθογραφίας, της περιγραφής, της ωραιοποίησης ή της θεματικοποίησης των ατόμων και των πραγμάτων που τον περιβάλλουν.


Το έργο του Τριανταφυλλίδη (1881-1955) αποτελεί την πιο σημαντική διατύπωση του ελληνικού ιντιμισμού (intimisme), ενός εικαστικού ρεύματος (τέλη του 19ου αιώνα) με κύριους εκπροσώπους τον Κλόντ Βιγιάρ και τον Πιερ Μπονάρ.


Info: Η έκθεση «Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης - Ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική» (14 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2016), Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου και Μυλλέρου - Μεταξουργείο. Τηλ. 210 210 5202420, Στάση Μετρό: Μεταξουργείο. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 10.00 - 21.00, Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 10.00-19.00, Κυριακή 10.00-15.00, Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη


Διαβάστε επίσης:
ΑΘΗΝΑ Σ’ΑΓΑΠΩ #88: Η Πινακοθήκη του Μεταξουργείου
εμφάνιση σχολίων