0
3
σχόλια
368
λέξεις
ΖΗΝ

Μια βόλτα στο βουνό, ακόμη και στο γειτονικό πάρκο, έχει πολλαπλά οφέλη. Ποια είναι αυτά;

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
8 Οκτωβρίου 2018

Όλοι γνωρίζουμε πως η πεζοπορία στη φύση είναι ευεργετική για σώμα, μυαλό και ψυχή. Όμως ξέρουμε πώς ακριβώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και σε τι είδους προβλήματα μπορεί να μας βοηθήσει; Από την υπερφαγία και το άγχος, μέχρι τη διαταραχή μετα-τραυματικού στρες και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, η πεζοπορία όχι μόνο μας βοηθά αλλά κάνει τον εγκέφαλο να αυξάνει τις επιδόσεις του, ακόμα κι όταν δεν κόβουμε βόλτες στη φύση. Και συγκεκριμένα:

Η πεζοπορία μειώνει τις αρνητικές σκέψεις. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αστικοποίηση συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη αλλά και επιβάρυσνη του νευρικού μας συστήματος αφού κατακλυζόμαστε όλη μέρα από θόρυβο και υπερδιέγερση των γνωστικών μας λειτουργιών. Λιγότερος θόρυβος και λιγότεροι αντιπερισπασμοί (όπως λέμε μια βόλτα στη φύση δηλαδή) όχι μόνο ωφελούν την ψυχική μας υγεία, αλλά αν απομακρυνθούμε και από την έξτρα φασαρία της τεχνολογίας, ενισχύουμε και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, όπως αναφέρει σχετική έρευνα.

Η πεζοπορία στη φύση δυναμώνει τον εγκέφαλο: Η άσκηση στη φύση είναι περισσότερο ευεργετική από την άσκηση που γίνεται μέσα σε τέσσερεις τοίχους, όπως έχουν αποδείξει πολλές έρευνες σαν κι
αυτή. Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση αύξησε τον όγκο του ιππόκαμπου (δηλαδή του μέρους του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη) σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Χώρια που μειώνει το στρες και αυξάνει τις –ορμόνες της χαράς- ενδορφίνες.

Η πεζοπορία στη φύση βοηθά τα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας: Οι ερευνητές Frances E. Kuo and Andrea Faber Taylor, απέδειξαν σε σχετική τους έρευνα ότι οι δραστηριότητες και το παιχνίδι στη φύση μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του ΔΕΠ-Υ  (υπερκινητικότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία ελέγχου παρορμήσεων) σε παιδιά.

Πεζοπορία συστήνουν και οι γιατροί: Δεν είναι απαραίτητο να πάρουμε τα βουνά. Αρκεί και μια βόλτα σε ένα πάρκο για να μειώσει το στρες και τις ορμόνες του άγχους όπως η κορτιζόλη. Οι σύγχρονοι γιατροί το γνωρίζουν καλά και πλέον το συστήνουν όλο και περισσότερο για τη μείωση του άγχους αλλά και τον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Φύγαμε για το πάρκο της γειτονιάς.
 
εμφάνιση σχολίων