0
5
σχόλια
579
λέξεις
CULTURE

Φώτης Κόντογλου. Π. Πικάσο - Ζ. Κοκτώ. Α. Τάσσος. Mario Merz. Τ. Βρεττός

DOC TV
6 Ιανουαρίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ: Τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου τιμά το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. Η έκθεση δεν παρουσιάζει μόνο το ζωγραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα εικαστικού αλλά φωτίζει επίσης, για πρώτη φορά, την προσωπικότητά του ως λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και συντηρητή. Η διάρθρωση της έκθεσης είναι χρονολογική και ακολουθεί τον Κόντογλου από το Αϊβαλί, όπου γεννήθηκε, στο Παρίσι όπου μαθήτευσε, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας όπου ταξίδεψε, αλλά και στην Αθήνα όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκτίθενται περισσότερα από 150 έργα και 100 σπάνια τεκμήρια όπως εκδόσεις, φωτογραφίες, χειρόγραφα, συμβόλαια, επιστολές. Info: «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ», έως 08/05/2016, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα.

ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ-ΖΑΝ ΚΟΚΤΩ: Περισσότερα από 190 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων παρουσιάζονται στην έκθεση, που αναδεικνύει την ευφυία και το δημιουργικό πνεύμα των δύο εικαστικών, οι οποίοι συνδέονταν μάλιστα με βαθιά φιλία. Το έργο του ενός επηρέασε το έργο του άλλου, ενώ και τα δύο μαζί σημάδεψαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και κατέκτησαν περίοπτη θέση στην ιστορία της τέχνης. Το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη φιλοξενεί τη θεματική έκθεση σε συνεργασία με το Μουσείο Picasso της Γερμανίας και τη Συλλογή Γιάννη Κονταξόπουλου. Info: Πάμπλο Πικάσο-Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα. Εισιτήρια: 4-7 ευρώ. Άνεργοι: δωρεάν.

Α. ΤΑΣΣΟΣ, 1914-1985: Έργα του σπουδαίου χαράκτη Α. Τάσσου, γνωστά μόνο από τη βιβλιογραφία και αφανή έως σήμερα, καθώς και επιλεγμένο υλικό από τη δουλειά του στις γραφικές τέχνες: βιβλία και λευκώματα εικονογραφημένα με πρωτότυπα χαρακτικά, γραμματόσημα, εξώφυλλα δίσκων, αφίσες, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια σφαιρική έκθεση που χωρίζεται σε έξι μεγάλες ενότητες (Σπουδαστικά έργα, Κατοχή, Έγχρωμες ξυλογραφίες, Μαύρο-Άσπρο Ι και ΙΙ, Τελευταία Έργα), γύρω από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά έργα του που καθόρισαν την πορεία του. Info: Α. Τάσσος, 1914-1985, έως 31 Ιανουαρίου, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα, τηλ. 210 3453.111. Εισιτήρια: 2,5-5 ευρώ.

MARIO MERZ: Παρουσιάζοντας υλικό που δεν έχει εκτεθεί ξανά, και περιλαμβάνει ποίηση, σημειώσεις, μανιφέστο, αναδεικνύει την ανάγκη που ώθησε τον Μερτζ να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στην τέχνη, την πολιτική και τη ζωή. Ο τίτλος προέρχεται από το βιβλίο I Want to Make a Book Right Now (1989) και μέσα από αυτόν o καλλιτέχνης υπογραμμίζει ότι οι αριθμοί υπήρχαν πριν από την ιστορία και εξελίσσονται στο άπειρο παράλληλα με την εξέλιξη της Γης και του σύμπαντος.
Info: Numbers are Prehistoric, έως 31 Ιανουαρίου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Mέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1, Αθήνα. Εισιτήρια: από 3,5 ευρώ.

ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ - Τ(Ρ)ΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ: Υπόγεια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολυκατοικίες και γκαράζ, γήπεδα και υπαίθριοι δημόσιοι χώροι, πλατείες και αυλές, πρόχειρα καταλύματα, αποτυπώνονται από τον φωτογραφικό φακό σαν ένα αόρατο δίκτυο χώρων στην πόλη, για την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων των βουδιστών, των μουσουλμάνων, των ινδουιστών και άλλων θρησκευτικών ομάδων της Αθήνας. Το κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενεί τη φωτογραφική «έρευνα πεδίου» του Τάσου Βρεττού, με θέμα τους αυτοσχέδιους τόπους λατρείας που χρησιμοποιούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Αθήνα και γύρω από αυτή. Το έργο του Τάσου Βρεττού, που ξεκίνησε το 2012, βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει τη συναίνεση και τη συνεργασία των ανθρώπων από όλες τις κοινότητες. Info: Τ(ρ)όποι λατρείας, Τάσος Βρεττός, έως 10 Ιανουαρίου. Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα, τηλ. 210 3453.111. Εισιτήρια: από 3-6 ευρώ.
 
εμφάνιση σχολίων