Μια έρευνα που αφορά στους άστεγους των Αθηνών
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Οκτωβρίου 2013
Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ: Το 77% των αστέγων είναι άντρες και το 76% είναι 26-55 ετών. * Το 54% από αυτούς είναι έλληνες και το 46% αλλοδαποί. * Το 24% δεν έχουν οικογένεια. Το 50% είναι άγαμοι. * Το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι. * Το 73% από τους έλληνες σιτιζόμενους από το ΚΥΑΔΑ είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια. * Το 46% είναι μεταξύ 36-55 ετών . * Το 7,5% έχουν τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης. * Το 0,7% έχουν και μεταπτυχιακό.
Σχετικά με το Υπνωτήριο Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια: Εκεί προσφέρεται διαμονή για τη νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες. Οι πρώτοι άστεγοι, ένα ποσοστό 22% μέχρι στιγμής, φιλοξενούνται στις διαθέσιμες κλίνες του ΚΥΑΔΑ. Παράλληλα λειτουργούν σε σταθερή βάση άλλοι δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων, παρέχοντας μονιμότερη φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έρευνα καταγραφής αστέγων εδώ.
ΑΛΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Κοινωνικό Παντοπωλείο: 400 νοικοκυριά το χρόνο υποστηρίζονται σταθερά για 6 μήνες. * «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια»: σε συνεργασία με χορηγούς παρέχει υλική στήριξη από το Μάιο 2012 σε 200 οικογένειες το χρόνο (100/εξάμηνο). * «ΚΟΜΒΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» στο παλιό Φρουραρχείο του σταθμού Λαρίσης: προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε περισσότερους από 13.000 πολίτες, εκ των οποίων περίπου 3.000 είναι παιδιά.
ΑΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΕΥΟΙΩΝΑ, δε σημαίνει πως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την κατοικία τονίζει πως η ανάγκη για την έγκριση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου είναι άμεση. «Διαφορετικά, κινδυνεύουν να παραμείνουν αναξιοποίητα τα κονδύλια και οι άστεγοι στο δρόμο». Το Δίκτυο επισημαίνει και τα αυτονόητα: πως άστεγος σημαίνει να ζεις σε επισφαλείς συνθήκες, ενώ το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να εξαιρεί τους μετανάστες χωρίς χαρτιά από τον ορισμό του αστέγου (νόμος 4052/2012). Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθκε πρόσφατα στη ΜΚΟ PRAKSIS, τονίστηκε πως δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο υποστήριξης των άστεγων, αλλά σχεδιασμός έκτακτων μέτρων: «Δεν ξέρουμε καν πόσοι ακριβώς είναι οι άστεγοι συμπολίτες μας. Η μόνη επίσημη καταγραφή του άστεγου πληθυσμού είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια», τονίζουν οι άνθρωποι του δικτύου.
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και την κατασταλτική αντιμετώπιση αστέγων από τις αρχές, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση «Θέτις», όπου οι άστεγοι μεταφέρονταν στην Αμυγδαλέζα με κλούβα και έπειτα τους άφηναν να επιστρέψουν στην πόλη με τα πόδια.
Διαβάστε επίσης:
Πολυκατοικία για άστεγους
ΦΩΤΟ: Άστεγος στην Ελλάδα
εμφάνιση σχολίων