O βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ μιλάει σε δύο βίντεο για τις ουσιαστικές αξίες της ζωής και τον Θεό. Με ελλ. υπότιτλους
DOC TV
30 Απριλίου 2013
Ποια είναι η ουσία της ζωής, κύριε Ράσελ; «Θα ήθελα να πω δύο πράγματα. Ένα πνευματικό και ένα ηθικό. Το πνευματικό που θα ήθελα να πω είναι το εξής: όταν μελετάς οποιοδήποτε θέμα ή εξετάζεις οποιαδήποτε φιλοσοφική σκέψη, να αναρωτιέσαι μόνο για το ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα και ποια η αλήθεια που αυτά επιβεβαιώνουν. Ποτέ μην αφεθείς να αποσπάσαι είτε από αυτό που θέλεις να πιστεύεις, είτε από αυτό που νομίζεις πως θα ευεργετούσε την κοινωνία αν γινόταν πιστευτό. Αλλά κοίτα μόνο ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα.
Το ηθικό που έχω να πω είναι πολύ απλό. Θα έλεγα ότι η αγάπη είναι σοφή και το μίσος είναι ανόητο. Σε αυτόν τον κόσμο, που ολοένα και αλληλοσυνδέεται, πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι θα λένε πράγματα που δε μας αρέσουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συνυπάρξουμε. Και αν πρέπει να ζήσουμε μαζί και όχι να πεθάνουμε μαζί, πρέπει να μάθουμε σε ένα είδος φιλανθρωπίας και σε ένα είδος ανεκτικότητας, που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.
Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ ήταν βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Έκανε κριτική στα πυρηνικά και στην εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το 1950 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Απεχθανόταν κάθε είδους φανατισμό και η δήλωσή του είναι χαρακτηριστική: «Δε θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος».
Στο πρώτο βίντεο-απόσπασμα από τη συνέντευξή του στον John Freeman για την τηλεοπτική σειρά του BBC Face-to-Face (4 Μαρτίου 1959), απαντά στο ερώτημα τι θα άξιζε να αφήσει στην επόμενη γενιά ως κληρονομιά-μάθημα ζωής. Στο δεύτερο βίντεο εξερευνά και αναλύει τα επιχειρήματα περί της ύπαρξης του Θεού και της χρησιμότητας της θρησκείας -ή και όχι.
εμφάνιση σχολίων