2
1
σχόλια
680
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Κάθε Σεπτέμβριο το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας υποδέχεται τους μικρομηκάδες του ελληνικού σινεμά, μπορείτε όμως να το παρακολουθήσετε online και δωρεάν. Από τον Χ. Λακταρίδη
 
2 Σεπτεμβρίου 2024
47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Συνολικά 62 ελληνικές παραγωγές μικρού μήκους θα παιχτούν στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας που ξεκινάει την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 του μήνα, με τις 27 από αυτές να συμμετέχουν στο Εθνικό Διαγωνιστικό.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν τρεις ελληνικές παραγωγές. Το «numb» (Δέσποινα Κούρτη), το «What Mary Didn't Know» (Αθηνά Κοτζαμάνη) και το «Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται» (Δάφνη Χαιρετάκη). Στο Διεθνές Τμήμα Σπουδαστικών Ταινιών θα παιχτούν το «Dracaena» (Σοφία Πριοβόλου, Ιωάννης Παναγιωτίδης) και το «No Future Kids» (Ελένη Πουλοπούλου).

Στο Διεθνές Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation συναντάμε τις ταινίες, 74 (Χαράλαμπος Μαργαρίτης), Asotos (Γιώργος Νάθενας), Dodeca-The Womb (Ντανιέλε Χαρασανάκης), G3N3SIS (Αντώνης Ντούσιας), The Mushroom Man (Πέτρος Νιαμονιτάκης), P (Στέλιος Κουπετώρης), Plantasia (Άγγελος Γουρζής), Underground (Γιάννης Χριστοφόρου).

Στο Τμήμα KIDDO συμμετέχουν τα «Τζίτζιλι Μίτζιλι» (Έλλη Φωτίου) και «Χιονόμπαλες» (Γρηγόρης Βαρδαρινός), ενώ στο Διεθνές Τμήμα Short and Green θα παιχτεί η animated «Plantasia» του Άγγελου Γουρζή.

Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού θα είναι ο Αχιλλέας Κυριακίδης και του Διεθνούς Διαγωνιστικού ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης, ο οποίος θα δώσει και ένα masterclass, ενώ θα γίνουν και δύο Αφιερώματα, ένα στην Φρίντα Λιάππα και ένα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη.

Οι 2 ταινίες που και φέτος που θα αποσπάσουν την κορυφαία διάκριση στο Ελληνικό και στο Διεθνές Τμήμα θα εξασφαλισουν απευθείας εισιτήριο για τη συμμετοχή τους στα επόμενα Βραβεία Όσκαρ, ενώ μεγάλο μέρος των 7 τμημάτων (Ελληνικό Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, Εθνικό Σπουδαστικό, Short and Green, Διεθνές Animation και Kiddo), θα είναι διαθέσιμο online δωρεάν.

Παράλληλες δράσεις: Short Film Hub, Pitching Lab, Γνωριμία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Cinematherapy, Το Νέο Πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών του ΕΑΠ, ένα Αφιέρωμα στα 20 Χρόνια του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, το Αφιέρωμα στα 10 Χρόνια Animapride (σε συνεργασία με το Animasyros), η προβολή των 12 ταινιών που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες στο Εργαστήρι Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Δράμας, Το Mobile School Ταξιδεύει, Λογοτεχνικά Αίθρια (Δημήτρης Πέτρου - Κυριάκος Συφιλτζόγλου: Ποιήματα Μικρού και Μεγάλου Μήκους) και Εκπαιδευτική Δράση για τα Παιδιά από το ΕΚΟΜΕ, είναι οι παράλληλες δράσεις της εβδομάδας, λεπτομέρειες για τις οποίες θα βρει κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Με κεντρικό σύνθημα "Όλα είναι Δράμα" (παρμένο από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Όλα είναι Δρόμος), το φετινό σποτ, στο οποίο σκηνοθεσία και μοντάζ υπογράφει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης πάνω σε μια ιδέα του Βασίλη Τερζόπουλου με πρωτότυπη μουσική γραμμένη από τον Κωστή Μαραβέγια, περιλαμβάνει 36 ενδεικτικά επιλεγμένους τίτλους ταινιών και από τα 7 Διαγωνιστικά προγράμματα, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους σε ενιαίες φράσεις με ποιητική, στοχαστική ή και χιουμοριστική διάθεση, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ιστοριών και εικόνων. Παρουσιάζεται σε 10 εκδοχές που στο σύνολό τους αποτελούν την ολότητα και την ταυτότητα του Φεστιβάλ. Επίσης επιχειρεί να προβάλει τον χαρακτήρα της διοργάνωσης ως ένα χώρο και μία πλατφόρμα συμπερίληψης, ενωτικότητας, ενσωμάτωσης και καλλιτεχνικής τάσης, φωνής και έκφρασης, από την ευρεία δημιουργική κινηματογραφική κοινότητα.

Με αλφαβητική σειρά θα προβληθούν φέτος οι ταινίες, 7Hz (Μαρία Χατζάκου), 36 Roses Street (Κρίστια Ξυπολιά), Honeymoon (Άλκης Παπασταθόπουλος),  Mira (Ορφέας Περετζής),  MJ (Γιώργος Φουρτούνης), Ms Nitsa (Νεφέλη Ράπτη), Name Day (Κώστας Δημητριάδης), numb (Δέσποινα Κούρτη), Pave Paradise (Αλκαίος Σπύρου), Roger (Θάνος Μήτσιος), Skeleton Tree (Χάρης Ζαλαβράς), Theater (Αναστασία Λώλα), Treadmill (Γιώργος Κοιμήσης),  Zange (Ίρις Μπαγλανέα), Αλκυονίδες (Αλέξανδρος Σκούρας),  Άσκοπη Μετακίνηση (Νικολέτα Λεούση), Βίωμα (Angel Saft), Γκέκας (Δημήτρης Μουτσιάκας), Κυνηγός (Παύλος Σηφάκης), Η Μεγαλύτερη Μέρα του Κόσμου (Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος), Μωβ (Τζω Καπράλου), Πακιστανός (Χρίστος Ζένιος), Τα Περιστέρια Αρρωσταίνουν Όταν η Πόλη Φλέγεται (Σταύρος Μαρκουλάκης), Ο Πρώτος μου Γάμος (Ανδρέας Χαλικιάς), Σπίτι (Σοφία Σφύρη), Φοίβη (Βαγγελιώ Σουμέλη), Χρυσά Βαστά (Φοίβος Κοντογιάννης).

info: 47ο DISFF. 2 με 8 Σεπτεμβρίου. Στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στον θερινό κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ, στο καφέ-πολυχώρο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αλλά και στο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας, εμβληματικό κτίριο του 1928, το οποίο αναβαθμίστηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Raycap και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ. Όσοι επθυμούν να παρακολουθήσουν το 47ο DISFF online, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν από τις 2/9 και ώρα 10μμ μέχρι και την Δευτέρα 9/9.

 

εμφάνιση σχολίων