0
4
σχόλια
303
λέξεις
VISUALISM
Η Σιγκαπούρη χτίζει το προφίλ της ως μιας Πόλης στη Φύση, ως αντίδοτο και προστασία από την υπερ-ανάπτυξη
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
9 Νοεμβρίου 2022
Η Σιγκαπούρη χτίζει το προφίλ της ως μιας Πόλης στη Φύση, ως αντίδοτο και προστασία από την υπερ-ανάπτυξη. Ο στόχος είναι ένα πάρκο για κάθε 10΄περπατήματος...

Τόσο το κράτος σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητές, όσο και οι πολεοδόμοι και οι αρχιτέκτονες έχουν λάβει τη συνειδητή απόφαση να ανθίσουν την πόλη καθώς η υπέρ ανάπτυξη ξεφυτρώνει διαρκώς νέα κτίρια. Και το πετυχαίνουν με κάθε τρόπο: με πράσινες ταράτσες, καταρράκτες, κάθετους κήπους ή κατάφυτους τοίχους.

Καθώς η πόλη μεγαλώνει, ο μόνος τρόπος είναι να ανέβει - να γίνει μια κάθετη πόλη. Τα τελευταία 10 χρόνια, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει νέες πολιτικές που δίνουν κίνητρα για την πράσινη αρχιτεκτονική και υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εντός κτιρίων, καθώς και στις στρατηγικές αστικού σχεδιασμού που εφαρμόζουν οι αρχιτέκτονες.

Η Σιγκαπούρη πρωτοστατεί στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πιο πράσινου αστικού περιβάλλοντος. Αν και η πρωτοβουλία για την πράσινη Σιγκαπούρη επικεντρώθηκε αρχικά στο να δώσει μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη εικόνα, σήμερα επαινείται για ικανότητα αντιμετώπισης ζητημάτων που σχετίζονται με την αστική ζέστη, τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και την βελτίωση της βιοποικιλότητας στην πόλη.

Το 2021, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ξεκίνησε το Πράσινο Σχέδιο 2030, ένα κίνημα για να συμμετάσχουν όλοι και να παρακινηθούν να βοηθήσουν στη μετατροπή της Σιγκαπούρης σε μια παγκόσμια πόλη βιωσιμότητας. Μερικά βασικά προγράμματα του Πράσινου Σχεδίου περιλαμβάνουν την αφαίρεση 50% περισσότερης γης για πάρκα, τα οποία θα βρίσκονται όλα σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια και στόχο να φυτέψουν ένα εκατομμύριο περισσότερα δέντρα ώστε να απορροφήσουν περισσότερο CO2 και ο πληθυσμός να απολαμβάνει καθαρότερο αέρα και πιο δροσερή σκιά.

Μπορούν οι μεγάλες πόλεις να υιοθετήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες για να παρέχουν ένα πράσινο σχέδιο για το μέλλον;