NTOKIMANTEΡ: Synth Britannia

1
0
σχόλια
343
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το περίφημο αφιέρωμα του BBC για τις ρίζες της ηλεκτρονικής μουσικής στη Βρετανία

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
8 Δεκεμβρίου 2011


Η ηλεκτρονική μουσική λανθασμένα ταυτίστηκε με την ρέιβ. Η ρέιβ ταυτίστηκε δικαιολογημένα με τα ναρκωτικά και την εκτόνωση. Τελείως αδικαιολόγητα η ρέιβ ταυτίστηκε με την Χορευτική νεο-χίπι Κουλτούρα των 90s. Η ρέιβ δεν αποτέλεσε ποτέ κουλτούρα.

Και σήμερα εντελώς απλοϊκά η ηλεκτρονική μουσική (όρος-γενικότητα) ταυτίζεται με την αμερικανοποιημένη κατάληψη της χορευτικής μουσικής στη διεθνή φτηνή pop σκηνή. Όλα μπερδεύονται γλυκά και οι μουσικόφιλοι αγανακτούν.

Όπως και τα μέλη της Χορευτικής Κουλτούρας μέσα από την οποία διεκδικήθηκε μια άλλη πραγματικότητα όπως η ισότητα, η αποδοχή των γκέι, η ανένοχη αυτοέκφραση, η υπαρξιακή αναζήτηση. Και η αποδοχή, αλληλεγγύη και η αγάπη ως βάσεις κάθε συζήτησης/δράσης προκειμένου να αποκτηθεί μια κοινή συνείδηση.

Λίγο δύσκολο να το εξηγήσεις σε όσους έβαλαν τη γραφική «μάνα-ρέιβερ» ως σήμα κατατεθέν «μιας ανόητης γενιάς που ήθελε μόνο να χορεύει» ή δεν αναγνώρισαν μέσω της «ηλεκτρονικής» την αναγέννηση της συνολικής μουσικής μέσω ηρώων όπως ο Μπράιν Ινο, οι Massive Attack ή η Βjork (για να πούμε μόνο ελάχιστους που είναι ευρέως γνωστοί)... Χοντρικές συζητήσεις. Αλλά τα μουσικολογικά ντοκουμέντα θα μείνουν όπως και πολλοί φανατικοί που μέσα από τη μουσική βλέπουν και ονειρεύονται, αν μη τι άλλο, τη συναισθηματική καλλιέργεια.

Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι η προϊστορία τουλάχιστον στη Βρετανία «το πέρασμα από τους post-punk μουσικούς που πήραν το συνθεσάιζερ από τον πειραματικό χώρο και το μετέφεραν στην pop σκηνή. Στα τέλη της δεκαετίας του 70 καλλιτέχνες όπως οι Human League, Daniel Miller και Cabaret Voltaire εμπνεύστηκαν από τη μουσική των Kraftwerk και τις νουβέλες του J.G. Ballard. Ονειρεύτηκαν τον ήχο του μέλλοντος».

Η crossover στιγμή όταν ο Gary Numan εμφανίστηκε στο Top of the Pops (Tubeway Army's Are Friends Electric, 1979). Οι Depeche Mode και η γενιά των Ultravox, Soft Cell, OMD και Yazoo στα εξώφυλλα των NME και του Smash Hits! Oι Pet Shop Boys και οι συγγενείς τους New Order (τα περίφημα παιδιά των Joy Division). Mιλάνε οι: Philip Oakey, Vince Clarke, Martin Gore, Bernard Sumner, Gary Numan, Neil Tennant. Πολύτιμο αν και ψάχνουμε ένα άλλο ντοκιμαντέρ που να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω...

εμφάνιση σχολίων