0
1
σχόλια
1274
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Πρωθυπουργός μετά Βαΐων και κλάδων

DOC TV
10 Νοεμβρίου 2011
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Πως βλέπουν «οι έξω» τον κ. Λουκά Παπαδήμο: Στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως το 2010, ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρούταν από πολλούς αναλυτές ως η κινητήρια δύναμη του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος και μάλιστα με μεγάλη διεθνή εκτίμηση για τις ειδικές οικονομικές του γνώσεις. Ωστόσο, ο 64χρονος οικονομολόγος είναι περισσότερο χειριστής καταστάσεων από το παρασκήνιο, σημειώνει σε σημερινό του τηλεγράφημα το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου (AFP). Παρά το γεγονός ότι για αρκετά χρόνια καθόταν στο πλευρό του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στις συνεντεύξεις τύπου, ο κ. Παπαδήμος σχεδόν ποτέ δεν παρενέβη και άφηνε όλα τα ερωτήματα για το «αφεντικό». Μάλλον είναι αυτό το ήσυχο προφίλ που πολλοί θεωρούν ως το τέλειο χαρακτηριστικό που θα βοηθήσει στο να μπει τέρμα στην πολύμηνη πολιτική αναταραχή και να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέες εκλογές, διατηρώντας ταυτόχρονα ζωντανή την κρίσιμη διαδικασία της Ευρώπης για τη διάσωση της χώρας.

Όπως σημειώνει η έγκριτη εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρει το AFP, υπάρχουν πολλές ελπίδες στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου για τη διάσωση της χώρας από τον γκρεμό. «Εάν δεν δεχτεί αυτόν το ρόλο ο κ. Παπαδήμος, δεν ξέρουμε ποιος άλλος θα μπορούσε να αναλάβει», έγραψε η εφημερίδα. Ο κ. Παπαδήμος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής διάστασης της Ελλάδας και ήταν ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ, ενώ και στα ακαδημαϊκά βιβλία του εστιάζει έντονα στις θεωρίες στις οποίες στηρίζεται η νομισματική ένωση της Ευρώπης. Ωστόσο, πρόσφατα ήταν της γνώμης, με άρθρο του στο «Βήμα», ότι θα υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι εάν υποχρεωθούν οι τράπεζες να αναλάβουν μεγάλες ζημίες από ελληνικά ομόλογα. «Τα πιθανά οικονομικά οφέλη μιας αναδιάρθρωσης χρέους θα είναι πολύ μικρότερα από ότι προβλέπουν συχνά ορισμένοι, και η διαδικασία εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», αναφέρει στο πρόσφατο άρθρο του ο κ. Παπαδήμος. Τελικά, οι τράπεζες δέχθηκαν να παραγράψουν το 50% των τοποθετήσεών τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, μειώνοντας κατά περίπου ένα-τρίτο (περίπου 100 δισ. ευρώ) το ελληνικό δημόσιο χρέους, που φτάνει σήμερα περί τα 350 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη διεθνή του φήμη, ο κ. Παπαδήμος είναι πρόσωπο ιδιαίτερα σεβαστό στην Ελλάδα, έχοντας διατελέσει διοικητής της (κεντρικής) Τράπεζας της Ελλάδας (επί κυβέρνησης Σημίτη), είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πρόσφατα ήταν οικονομικός σύμβουλός του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Μετά από την έξοδό τους από την ΕΚΤ, ο Έλληνας οικονομολόγος διέσχισε τον Ατλαντικό και δέχθηκε τη θέση που του είχε προσφερθεί στο διάσημο αμερικάνικό πανεπιστήμιο Harvard University. Πάντως, παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής εάν θα θελήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, έχοντας ήδη απορρίψει την προσφορά του Γ. Παπανδρέου τον Ιούνιο, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – Τι έλεγε τον Μάιο o Λ. Παπαδήμος για το ελληνικό χρέος: Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard&Poor’s όταν ο Λ. Παπαδήμος κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση μιλώντας στον Brian Blackstone, δημοσιογράφο στην Wall Street Journal. Αναφερόμενος στα μέτρα που έπρεπε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση ο Λ. Παπαδήμος έκανε λόγο για:
- Την ανακοίνωση ενός πειστικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο θα περιλαμβάνεται ένα εκτενές και αξιόπιστο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.
- Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος, σημείωνε, θα ήταν πιο αξιόπιστη στα μάτια των αγορών και του ελληνικού λαού εάν την υποστήριζε η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων.
- Για τα προβλήματα χρηματοδότησης έλεγε πως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους που θα περιλαμβάνει κάποιο “κούρεμα”. “Δεν υποτιμώ την έκταση των αναγκών χρηματοδότησης και τις απόψεις άλλων, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους”.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ –Τι προσδοκίες έχει η αγορά από τον Λ. Παπαδήμο. Ποντάρουν στην τεχνογνωσία και την αξιοπιστία του. H οικονομία και η αγορά έχουν προσδοκίες από την αλλαγή σελίδας και την έλευση του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία. Περιμένει ο νεος πρωθυπουργός να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης ενός κλίματος αφασίας που παραλαμβάνει, το οποίο διακρίνεται από βάθεμα της ύφεσης, αποτυχία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων παρά το μπαράζ των μέτρων και πλήρη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Η αγορά ποντάρει στην τεχνογνωσία και αξιοπιστία του πρώην κεντρικού τραπεζίτη προς τους πιστωτές
αλλά και στον έλεγχο των αστοχιών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια διαχείρισης του μνημονίου. Ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος δεν αναλαμβάνει ένα εύκολο έργο. Όμως είναι ίσως ο πιο κατάλληλος για να αξιολογήσει και να εφαρμόσει τον συνδυασμό των μέτρων που από τη μια θα εξασφαλίσουν το νοικοκύρεμα και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, από την άλλη πλευρά όμως θα προωθήσει και κινήσεις που θα δώσουν σαφή μηνύματα στις αγορές και θα επαναφέρουν την οικονομία σε προοπτική αναπτυξιακής τροχιάς. Όσα κοψίματα ομολόγων και να γίνουν, αν η ίδια η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει και παραμένει σε φαύλο κύκλο, αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει. Για παράδειγμα, όταν μεγάλες πολυεθνικές φεύγουν από την Ελλάδα ή όταν κανείς σοβαρός επενδυτής βλέποντας τον τραγέλαφο δεν βάζει λεφτά, περιμένοντας να πτωχεύσει η χώρα, πώς είναι δυνατόν παράλληλα να πληρώνουν 8 άτομα σε χασαποταβέρνα 136 ευρώ; Φταίει μόνο το 23% του ΦΠΑ στα τρόφιμα;

Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν είναι χθεσινός και έχει “δουλέψει” την σύγκλιση της χώρας στο ευρώ επί εποχής δραχμής, με επιτόκια 100% σε κρίσεις που περιελάμβαναν πτωχεύσεις της Ρωσίας και των ασιατικών τίγρεων. Είναι σαφές ότι οι πιστωτές θα ξέρουν τουλάχιστον ότι η ελληνική πλευρά θα σταματήσει να λέει ψέματα, αλλά και να παίζει πολιτικά παιχνίδια με προσλήψεις, δημόσιες δαπάνες και αποφυγή οποιασδήποτε αποκρατικοποίησης. Στα θετικά το γεγονός ότι η ιταλική κρίση δεν έχει οδηγήσει στην αναταραχή που θα αναμενόταν σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές,στοιχείο που μπορεί να υποκρύπτει ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν.


ΑΥΓΗ – Λουκάς Παπαδήμος: τα highlights της καριέρας του. Και θετικά και αρνητικά σημεία περιλαμβάνει το “βιογραφικό” του φερόμενου έως αργά χθες το βράδυ ως προταθέντος πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Στα θετικά, πέραν του κύρους του, πιστώνονται οι χειρισμοί, ως υποδιοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος στην επίθεση που είχε δεχτεί η δραχμή την άνοιξη του 1994 (μαζί με τον ομόλογό του Ευάγγελο Κουράκο επί διοίκησης Ιωάννη Μπούτου) και ως διοικητή στη συνέχεια να ελέγξει τη διολίσθηση της δραχμής την περίοδο πριν από την ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του ΕΝΣ και στο ευρώ. Στα αρνητικά του χρεώνονται τα αλήστου μνήμης “μετοχοδάνεια”. Δηλαδή η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1999 να αυξήσει από 5 εκατ. δρχ. σε 15 εκατ. δρχ. το ανώτατο ύψος των χορηγούμενων από τις τράπεζες δανείων για αγορά μετοχών με ενέχυρο εισηγμένα “χαρτιά”, τότε που πολλά νοικοκυριά καταστράφηκαν στη συνέχεια παίζοντας στο χρηματιστήριο, καθώς δεκάδες τρισεκατομμύρια δραχμές άλλαξαν τσέπες. Όπως επίσης ότι λόγω καριέρας (διετέλεσε υποδιοικητής στην ΕΚΤ, οικονομικός εμπειρογνώμων στη Federal Reserve, κ.λπ.) συντάσσεται με τις σκληρές μονεταριστικές απόψεις των τραπεζιτών για λιτότητα (σημειωτέον ότι είχε διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και επί υπουργίας Σημίτη στο τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας 1985 με 1988 και επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη), ενώ είχε ταχθεί σε ανύποπτο χρόνο εναντίον του “κουρέματος” κατά 50%.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – Οι αντιδράσεις των κομμάτων. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου είναι «επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ». Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό «απέναντι σε αυτήν τη μαύρη συμμαχία να αντιτάξει τη δική του εργατική – λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει». / Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος «δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει», εκτίμησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός . / Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής, εκφράζει η Δράση και εύχεται στον κ. Παπαδήμο καλή επιτυχία και καλή τύχη. Για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζών και των αγορών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι οι εκλογές.

εμφάνιση σχολίων