0
1
σχόλια
355
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις
 
PRESS | ΦΩΤΟ: PEXELS
27 Απριλίου 2020
ΕΡΓΑΣΙΑ. Η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παύσει λόγω των συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις.

Το 41% δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων. Από όσους δηλώνουν άνεργοι στην έρευνα το 11,4% δηλώνουν πως έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά, ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και οι υπόλοιποι εργάζονται με μειωμένο ωράριο ή βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου.

Η πλειονότητα πιστεύει ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στον τρόπο εργασίας, τη σωματική υγεία, την εκπαίδευση και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην ψυχική υγεία (63%).

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Το 67,9% θεωρεί ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα, ένας στους τέσσερις (24,1%) δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, αν δεν υπήρχαν μέτρα.

Το μέσο άγχος στην κλίμακα 1-10 μετρήθηκε στο 5,5. Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως υπάρχουν κοντινοί τους άνθρωποι οι οποίοι, κινδυνεύουν από τον κορονοϊό. Ωστόσο μόνο ένας στους τέσσερις (23,7%) φοβούνται –πολύ ή αρκετά– ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι.

Ένας στους δέκα Έλληνες (10,9%) δηλώνουν ότι περνούν την περίοδο της καραντίνας μόνοι (19,3% στους ηλικιωμένους).

ΝΙΩΘΟΥΝ. Το 85,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, τάση που είχε καταγραφεί μόνο δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν (τον Φεβρουάριο του 2015, το φθινόπωρο του 2019).

Παρ’ όλα αυτά στην ερώτηση για το ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημά τους, οι μισοί δηλώνουν «θυμό», το ένα τρίτο «απογοήτευση», το 40% «αισιοδοξία», το 31% «ανασφάλεια».

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. Πρώτος θεσμός σε εμπιστοσύνη είναι η οικογένεια (97,2%) και δεύτερος οι ένοπλες δυνάμεις (87,1%). Ψηλά είναι τα ποσοστά της εμπιστοσύνης των πολιτών στους «επιστήμονες/τεχνοκράτες» (85%) και το 55% δηλώνει εμπιστοσύνη στην Εκκλησία.

Ο θεσμός που έχει χάσει μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση: μόνο το 27,3% δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται σήμερα, από 42,1% δυο χρόνια πριν.


Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ: Ποιούς εμπιστεύονται οι Έλληνες
εμφάνιση σχολίων