0
1
σχόλια
357
λέξεις
ΖΗΝ
Η ανία μπορεί να καλλιεργήσει τη φαντασία και τα κάνει πιο δημιουργικά και αυτόνομα
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
25 Ιουνίου 2024
«Μαμά/μπαμπά, βαριέμαι». Πόσοι γονείς απαντούν «τέλεια» σε μια τέτοια δήλωση; Σε περιόδους ξεκούρασης όπως τα σαββατοκύριακα και οι διακοπές, πολλοί γονείς έχουν άγχος μήπως τα παιδιά βαρεθούν. Κι όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό αφού η «βαρεμάρα» μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη και να κάνει τα παιδιά δημιουργικά.

Αυτό υποστηρίζει η Teresa Belton, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Μεγάλης Βρετανίας, αφού όπως λέει στο BBC όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο, τα πιτσιρίκια πρέπει να βρουν ένα τρόπο να «σκοτώσουν» την ώρα τους. Τότε, αναγκαστικά θα βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει για να απασχοληθούν, είτε π.χ. πλάθοντας μια ιστορία, είτε κατασκευάζοντας κάτι, είτε ζωγραφίζοντας ή διαβάζοντας, ακόμα και εφευρίσκοντας ένα νέο παιχνίδι.
 

Η πλήξη επίσης βοηθά το παιδί να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του και να συγκρατεί την ανυπομονησία του, μέχρι να βρει κάτι να απασχοληθεί        

Η Belton, που έχει μελετήσει και τον αντίκτυπο της τηλεόρασης στα παιδιά, λέει: «Όταν τα παιδιά δεν έχουν τίποτα να κάνουν, ανοίγουν αμέσως την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή κάποιο είδος οθόνης. Μα πρέπει να έχουν χρόνο για να παρατηρούν τον κόσμο, να συναναστρέφονται και να αναπτύσσουν νέες διαδικασίες σκέψης».

Όταν ένα παιδί βαριέται, συχνά θα στραφεί στους υπόλοιπους ανθρώπους, είτε αυτοί είναι οι «μεγάλοι», είτε άλλα παιδιά ή αδέρφια. Έτσι εκείνη την ώρα εξασκεί τις κοινωνικές του δεξιότητες και «ανοίγεται» στον κόσμο, επισημαίνει η ερευνήτρια. Όμως όταν το παιδί βαρεθεί επειδή θα μείνει ανάμεσα σε ενήλικες που δεν θα μπορούν να ασχοληθούν μαζί του εκείνη την ώρα, τότε μαθαίνει  να παίζει μόνο του για να περνάει καλά. Αυτό σημαίνει πως γίνεται πιο αυτόνομο και μαθαίνει να στηρίζεται περισσότερο στον εαυτό του.

Η πλήξη επίσης βοηθά το παιδί να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του και να συγκρατεί την ανυπομονησία και την ανησυχία του, μέχρι να βρει κάτι να απασχοληθεί. Ας αφήσουμε τα παιδιά να βαρεθούν, ώστε να γίνουν δημιουργικά, ανεξάρτητα, αλλά και να μάθουν να περνάνε όμορφα με τον εαυτό τους.


Διαβάστε επίσης:
Πως δημιουργείται η κοινωνική φοβία στα πιτσιρίκια
Τα παιδιά θέλουν φίλους που ακούνε την ίδια μουσική 
ΕΡΕΥΝΑ: Το μυαλό της εφηβείας
εμφάνιση σχολίων