Πεντανόστιμη παραλλαγή του αγαπημένου κέικ των Χριστουγέννων, σε 15 λεπτά έτοιμο για ψήσιμο
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Δεκεμβρίου 2023
ΥΛΙΚΑ: ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, 450 γρ. ζάχαρη, 5 αυγά, 1 ½ φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, 2 βανίλιες, τον χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα ή για γλάσο, σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί. Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 3-4 λεπτά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικικ πάουντερ και τις βανίλιες. Τα προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μείγμα, εναλλάξ με το γιαούρτι. Μόλις χτυπήσουμε όλα τα υλικά μας, αν θέλουμε, τώρα είναι η σωστή στιγμή να προσθέσουμε και τις σταγόνες σοκολάτας.
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι και αν δεν βγαίνει καθαρό, τότε ψήνουμε για λίγο ακόμα. Μόλις ψηθεί την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα και βάζουμε το φλουρί κάθετα μέσα στην βασιλόπιτα. Ύστερα την γυρίζουμε ξανά (μπορούμε να την καπακώσουμε με μια δεύτερη πιατέλα ώστε να γυρίσει εύκολα). Όταν κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (ένα σουρωτήρι του τσαγιού θα ρίξει τη ζάχαρη ομοιόμορφα), ή φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας 2 κούπες ζάχαρη άχνη, 1 κουτ. γλ. λάδι και 2 κουτ. σουπ. νερό. Αν φτιάξουμε γλάσο, τότε περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί. Στολίζουμε τη βασιλόπιτά μας και σερβίρουμε. Χρόνια πολλά!
εμφάνιση σχολίων