0
1
σχόλια
546
λέξεις
ΖΗΝ

Ιατρικά sos, λάθη και παγίδες για καλά καλοκαίρια

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Ιουνίου 2014
Τα αντηλιακά είναι μεγάλη ιστορία, όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο. Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε είτε λάθος προϊόντα είτε με λάθος τρόπο. Μαζέψαμε ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντηλιακά και τη σωστή τους χρήση, σε μια διαφωτιστική λίστα.

1. ΔΕΝ ΦΟΡΑΜΕ ΠΕΡΥΣΙΝΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ: Έστω κι αν δεν έχουν αλλοιωθεί, άπαξ και ανοιχτεί η συσκευασία, το περιεχόμενο αρχίζει να αλλοιώνεται και χάνει την αποτελεσματικότητα της προστασίας που προσφέρει. Αν είναι σφραγισμένα και αποθηκευμένα σωστά, τότε είναι ασφαλή μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

2. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ σε παιδιά και το ανάποδο. Άλλες ανάγκες έχει η κάθε επιδερμίδα, και άλλα συστατικά τα αντίστοιχα αντηλιακά.

3. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ μόνιμα στο αυτοκίνητο. Η παρατεταμένα αυξημένη θερμοκρασία μειώνει την αποτελεσματικότητά τους. Ιδανικά, τα αποθηκεύουμε σε μέρος δροσερό και ξηρό.

4. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΠΟΛΗΣ στην παραλία. Όπως προϊόντα 2 σε 1, μακιγιάζ και ηλιοπροστασία μαζί. Η ποσότητα αντηλιακού που περιέχουν τέτοια προϊόντα είναι ικανή για μια βόλτα στην πόλη, αλλά δεν είναι επαρκής για να αντέξει τις βουτιές, τον ιδρώτα, τον υπερβολικό ήλιο.

5. ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (SPF): Ο σημαντικός αυτός αριθμός που αναγράφεται πάνω σε κάθε μπουκάλι αντηλιακού δηλώνει το εξής: πόση ώρα παραπάνω μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ’ ό,τι αν δεν φορούσαμε αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί βλάβη στην επιδερμίδα. Π.χ. Φορώντας αντηλιακό με δείκτη 10 μπορεί κανείς να μείνει στον ήλιο δεκαπλάσια ώρα.

6. TI ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ ΕΙΜΑΙ; Το λευκό δέρμα (φωτότυποι 1 και 2) δεν μαυρίζει καθόλου ή μαυρίζει δύσκολα και καίγεται εύκολα. Ο φωτότυπος 3 πρώτα κοκκινίζει και έπειτα μαυρίζει. Το μελαχρινό δέρμα που ανήκει στον φωτότυπο 4 μαυρίζει αμέσως και σπανίως καίγεται.

7. ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙΓΟΜΑΙ; Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - από 5 έως 30 λεπτά.

8. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ: Είναι πιο λεπτές και δημιουργούν λιγότερη μελανίνη, χρειάζονται όχι μόνο μεγάλους δείκτες αλλά και ειδικά προϊόντα.

9. TOTAL BLOCK: Πάνω από 25 SPF όλα τα αντηλιακά θεωρούνται total block. Ο μεγαλύτερος δείκτης αυξάνει χρονικά την προστασία.

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
10. Η ΥΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟΥ:
Υπάρχουν σε μορφή τζελ, κρέμας, στικ, λαδιού, σπρέι και λοσιόν. Από άποψη προστασίας δεν έχουν διαφορά μεταξύ τους αφού το SPF καθορίζει την αποτελεσματικότητά τους. Διαλέγουμε όμως μια υφή ανάλογα με τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα για λιπαρές επιδερμίδες καλό είναι να μην επιλέγουμε μια πλούσια κρέμα π.χ. για το πρόσωπο, διότι μπορεί να φράξει τους πόρους και να δημιουργηθούν σπυράκια. Τα αντηλιακά σε στικ είναι προτιμότερα όταν κάνουμε θαλάσσια σπορ καθώς κρατάνε περισσότερο.

11. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ: 20 λεπτά πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο, για να προλάβει να αρχίσει η δράση του. Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας για σωστή εφαρμογή. Η επαρκής ποσότητα αντηλιακού για να καλύψει όλο μας το σώμα είναι περίπου ένα σφηνοπότηρο. Ανάλογα με τον σωματότυπο και το βάρος μας, προσαρμόζουμε την ποσότητα. Ανανεώνουμε μετά από κάθε βουτιά και σύμφωνα με το SPF που χρησιμοποιούμε. Σε περίπτωση που κολυμπάμε συχνά ή ιδρώνουμε πολύ, ανανεώνουμε πιο γρήγορα. Τα αντηλιακά, ακόμη και τα αδιάβροχα, χάνουν τουλάχιστον το 50% της δυνατότητας προστασίας που διαθέτουν μετά από μια κατάδυση.

12. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ: Την άκρη της μύτης, τα αυτιά, τα χείλη, την περιοχή γύρω από τα μάτια, το δέρμα κοντά στη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής, όλη την επιφάνεια του κεφαλιού αν δεν έχουμε μαλλάκια.

Καλό καλοκαίρι [:)]

εμφάνιση σχολίων