Γιατί είναι τόσο σημαντική η «βιταμίνη του ήλιου» και πώς θα λάβουμε επαρκείς δόσεις;
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
6 Νοεμβρίου 2013
ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Το 90% της απαιτούμενης ποσότητας το παίρνουμε από τον ήλιο. Όμως, αν και από ήλιο η Ελλάδα τα πάει περίφημα, πολλοί από εμάς παρουσιάζουμε έλλειψη, είτε διότι ο φόβος των βλαβερών συνεπειών της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μάς κρατάει στη σκιά, είτε διότι κλεινόμαστε στα γραφεία μας από νωρίς και βγαίνουμε μετά τη δύση του. Η χρήση αντηλιακού με υψηλό SPF επίσης μπλοκάρει τη σύνθεσή της, οπότε ιδιαίτερα τους πιο κρύους μήνες φοράμε το αντηλιακό λίγο μετά την έκθεση.
Χρειάζονται μόλις 5-10 λεπτά την ημέρα (περιορισμένης έκθεσης δέρματος) για να συνθέσει ο οργανισμός μας σχεδόν όση D χρειαζόμαστε για να είμαστε καλά. Όσο πιο ανοιχτό το χρώμα της επιδερμίδας μας, τόσο πιο σύντομα γίνεται η σύνθεση. Αν έχουμε από φυσικού μας σκουρόχρωμη επιδερμίδα, τότε χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω.
ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D; Το υπόλοιπο 10% το αναλαμβάνει η διατροφή μας, κυρίως μέσω των λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόνος, η ρέγκα και η σαρδέλα. Βιταμίνη D έχουν επίσης και ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, τα γαλακτοκομικά και το βοδινό κρέας, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Γι’ αυτό, αν δεν τρώμε τακτικά λιπαρά ψάρια, μα κυρίως αν δε «φωτοσυνθέτουμε», τότε ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι απαραίτητο -αν και σαφώς λιγότερο απολαυστικό από μια βόλτα στη λιακάδα ή ένα νόστιμο ψαράκι.
εμφάνιση σχολίων