0
1
σχόλια
426
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών, μια ελεύθερη ασύρματη κοινότητα υπέρ του ελεύθερου ίντερνετ και της Δημοκρατίας 

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
18 Σεπτεμβρίου 2013
Αρχικός σκοπός ήταν να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις υπερβολικές χρεώσεις και το μεγάλο ποσοστό της αναξιόπιστης εξυπηρέτησης πολλών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Μα ο μεγαλύτερος σκοπός τελικά είναι να υπερασπιστεί το δημοκρατικό δικαίωμα όλων μας στην ενημέρωση. Μια κοινότητα στην Αθήνα δημιουργεί και εξαπλώνει το δικό της δωρεάν δίκτυο.

Το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών είναι μία μη κερδοσκοπική ασύρματη κοινότητα, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη, τη χρήση και την προώθηση ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Το Α.Μ.Δ.Α. δεν είναι πάροχος σύνδεσης. Μέσω αυτού όμως, τα  μέλη του μπορούν να προσφέρουν σε άλλα μέλη έξοδο προς το ίντερνετ. Το Α.Μ.Δ.Α. βασίζεται κυρίως σε ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό και προωθεί αμφίδρομα ευρυζωνικές ψηφιακές υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας στο ευρύ κοινό, ως μία μη κερδοσκοπική δραστηριότητα, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ, ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές και άλλα Ασύρματα Κοινοτικά Δίκτυα στην Ελλάδα.

Οι σημαντικότεροι σκοποί του περιλαμβάνουν: τη δημιουργία, ανάπτυξη και διατήρηση ενός Ασύρματου Κοινοτικού Δικτύου, το οποίο θα προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες στα μέλη του, την ανάπτυξη τεχνολογιών που βασίζονται σε ασύρματες και ψηφιακές τηλεπικοινωνίες, την εκπαίδευση του κοινού στη χρήση ασύρματων και ψηφιακών τηλεπικοινωνιών, την προώθηση και ενθάρρυνση του εθελοντισμού και της ενεργούς συμμετοχής.

Το Α.Μ.Δ.Α. είναι ουσιαστικά ένα μικρό ίντερνετ, παράλληλο προς το κανονικό ίντερνετ, από την άποψη ότι κάποιος μπορεί να συναντήσει ή να δημιουργήσει υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στο παγκόσμιο δίκτυο. Η κύρια διαφορά είναι ότι το Α.Μ.Δ.Α. είναι ένα δίκτυο φτιαγμένο από εμάς για εμάς. Δηλαδή φτιαγμένο και ραμμένο για τους χρήστες του, αφού οι ίδιοι το αναπτύσσουν και το σχεδιάζουν όπως θέλουν. Έτσι μπορούμε να βρούμε υπηρεσίες επικοινωνίας (mail servers, instant messaging applications κ.ά.), υπηρεσίες ανταλλαγής δεδομένων (P2P file sharing, FTP servers, video/image/audio galleries), υπηρεσίες ψυχαγωγίας (online multiplayer games, audio and video streaming), υπηρεσίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης (online tutorials, wikis, πρόγνωση καιρού). Το εσωτερικό δίκτυο είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να επιτρέπει αμφίδρομες γρήγορες ταχύτητες και συμμετρικό upload / download.

Στην ιστοσελίδα τους υπάρχουν σύνδεσμοι για ελεύθερες ασύρματες κοινότητες, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Καθώς το Διαδίκτυο έχει γίνει ένα με τη ζωή μας και την εξέλιξή της, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να το ελέγξουν. Το 2011, όταν ο πρώην αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διαπίστωσε ότι οι διαδηλωτές ξεκίνησαν και επικοινώνησαν την Αραβική Άνοιξη σε όλον τον κόσμο μέσω Facebook, διέταξε τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ της χώρας να κλείσουν την πρόσβαση, στερώντας το για μέρες από 17 εκατομμύρια Αιγύπτιους. Όταν όμως έχεις το δικό σου δίκτυο, κανένας δε μπορεί να το κλείσει.

Free Internet και αλληλεγγύη.
 
εμφάνιση σχολίων