Η εκστρατεία ενάντια στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Υπογράφουμε και μοιραζόμαστε
Sarah και Yusra Mardini, κολυμβήτριες. Η πρώτη βρίσκεται στον Κορυδαλλό. Η δεύτερη αθλήτρια στους Ολυμπιακούς του 2016 και πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών διαδηλώνει για την αδελφή της ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
13 Σεπτεμβρίου 2018
Διάφορες χώρες στην Ευρώπη ποινικοποιούν την αλληλεγγύη, με συλλήψεις όσων επιχειρούν να βοηθήσουν πρόσφυγες που μπαίνουν στην Ευρώπη χωρίς χαρτιά -όπως για παράδειγμα να τους σώσουν από έναν βέβαιο πνιγμό...
Η Sarah Mardini, κολυμβήτρια, είναι μία από τις δύο αδελφές από τη Συρία που διασώθηκαν το 2015 από μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες που βυθιζόταν. Πήρε άσυλο στη Γερμανία, βοηθούσε συχνά ως εθελόντρια στην Ελλάδα και συνελήφθη φέτος όταν επιχείρησε να διασώσει πρόσφυγες που κατέφταναν με βάρκα στη Λέσβο. Μαζί της συνελήφθη και ο γερμανός εθελοντής Sean Binder, ο οποίος προσπάθησε να σώσει πρόσφυγες που κατέφταναν στη Λέσβο.
Η αστυνομία λέει πως οι συλλήψεις έγιναν σε μια προσπάθεια εξολόθρευσης ενός «εγκληματικού δικτύου» που περιλαμβάνει 30 μέλη ΜΚΟ στη Λέσβο, όπου χιλιάδες μετανάστες ζουν σε στρατόπεδα. Ο δικηγόρος τους, Χάρης Πέτσικος, δηλώνει σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph: «Για μένα αυτό είναι σαφώς μια περίπτωση ποινικοποίησης της βοήθειας που παρέχεται στους πρόσφυγες».
Στην Ουγγαρία ψηφίστηκε νόμος που ποινικοποιεί τους πολίτες και τις ΜΚΟ οι οποίες προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Οι συλλήψεις της Sarah Mardini και του Seán Binder, αν και δεν είναι οι μόνες, είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό της τάσης ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Ευρωπαϊκές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών απευθύνουν κάλεσμα υπογραφών για την απελευθέρωσή τους.
Η επιστολή αναφέρει: «Η βοήθεια δεν είναι έγκλημα. Στάσου δίπλα στους ανθρωπιστές και ενάντια στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης.
Η σύλληψη της Sarah Mardini και του Seán Binder είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό μιας ανησυχητικής τάσης ποινικοποίησης της αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι δύο εθελοντές συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές στις 21 Αυγούστου επειδή βοηθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν μέσω θαλάσσης στη Λέσβο. Με την κοινή αυτή επιστολή, οι υπογράφουσες Ευρωπαϊκές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καλούμε τις ελληνικές αρχές να απελευθερώσουν την Sarah και τον Seán.
Η Sarah Mardini και ο Seán Binder, οι οποίοι κατηγορούνται από τις ελληνικές αρχές για διακίνηση, κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Η Sarah έγινε διάσημη το 2015, όταν με την αδερφή έσυραν μία βυθιζόμενη βάρκα με πρόσφυγες για να φτάσουν στην ακτή της Λέσβου με ασφάλεια, σώζοντας δώδεκα ανθρώπους. Όπως και πολλοί άνθρωποι και οργανώσεις που παρέχουν υποστήριξη και πρώτες βοήθειες σε πρόσφυγες και μετανάστες ανά την Ευρώπη, οι δύο εθελοντές αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης.
Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ευρώπη αντιτίθενται συστηματικά στον εκφοβισμό και την τιμώρηση πράξεων εθελοντών ανθρωπιστών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κυβερνητικές πρακτικές που ποινικοποιούν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι απαράδεκτες και θέτουν σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αξίες της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι κατηγορίες εναντίον της Sarah και του Seán λαμβάνουν χώρα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής τάσης ποινικοποίησης της αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών #WelcomingEurope, εκατοντάδες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες αντιστέκονται σε αυτές τις περιοριστικές πολιτικές που έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τους ανθρώπους που βοηθούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Μέσω αυτού του επίσημου εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα εκατομμύριο υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών έχουν τη δύναμη να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμορφωθεί με το κοινό μας αίτημα: να σταματήσει η ποινικοποίηση πράξεων αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία μας για να αφεθούν ελεύθεροι η Sarah και ο Sean #FreeSarahAndSean. Πείτε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η βοήθεια προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη δεν είναι έγκλημα, υπογράφοντας την έκκλησή μας».
Μπορούμε να υπογράψουμε εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Πορεία κατά της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη
Welcoming Europe: Το δικαίωμα των Ευρωπαίων στην αλληλεγγύη
εμφάνιση σχολίων