Το Al Jazeera πιάνει το θέμα των ελληνικών ΜΜΕ
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
30 Ιουνίου 2011
Μεταφράζουμε το βίντεο σε περίληψη. «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε την άλλη πλευρά του νομίσματος στην Ελλάδα διότι το ΔΝΤ δεν έχει αντίλογο από επίσημο οικονομικό οργανισμό» αναφέρει ο John Peet, συντάκτης της εφημερίδας The Economist. Στην Αραβική Άνοιξη, οι διαδηλωτές είδαν τα ΜΜΕ ως ευεργετικά για την εξέγερσή τους. Τα είδαν σαν συμμάχους. Σε όλα τα μέσα του κόσμου, η Συρία έγινε ο υπερασπιστής της Δημοκρατίας.
Στην Ελλάδα, ανάμεσα στις διαμαρτυρίες για την οικονομική κατάντια και τα συνθήματα ενάντια στους πολιτικούς που κάθε μέρα φέρνουν μεγαλύτερη λιτότητα, οι Έλληνες στρέφονται εναντίων των ΜΜΕ. Τα κατηγορούν ως μέρος του προβλήματος. Ως το μέσο ενημέρωσης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ελίτ. Τα μίντια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική ζωή, αυτή του εργαζόμενου πολίτη, και δεν τον εκπροσωπούν. Γερμανικά ρεπορτάζ, προωθούν το προφίλ του τεμπέλη Έλληνα. Όπως τονίζει και ο Δημήτρης Γαλάνης, στατιστικά του διεθνή οργανισμού ΟECD δείχνουν πως ο Έλληνας εργάζεται 690 ώρες το χρόνο περισσότερες από τον μέσο Γερμανό και 450 ώρες περισσότερες από τον μέσο Βρετανό.
Σε ρεπορτάζ ξένου τύπου όμως ο Έλληνας εμφανίζεται να πίνει φραπέ περιμένοντας να σχολάσει και χαρακτηρίζεται ως «τεμπέλης». Το στερεότυπο αυτό ανακυκλώνεται και τον ακολουθεί παντού. Το ρεπορτάζ μιλά για μεθοδολογία δημιουργίας της συγκεκριμένης εικόνας.
«Τα ΜΜΕ βασίζονται περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε στις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Μέχρι να υπάρξει αντίλογος, τα μίντια θα είναι ενάντια στους Έλληνες και υπέρ του ΔΝΤ, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο» λέει η οικονομολόγος του Al Jazeera, Samah El-Shahat. Και συνεχίζει: «Το γεγονός πως ακόμα πιστεύουμε στο ΔΝΤ -το ίδιο ΔΝΤ το οποίο έπρεπε να είχε δει την κρίση να έρχεται- δείχνει πως ακόμα δεν έχουν μάθει όσα θα έπρεπε από την οικονομική κρίση».
«Πως θα γίνει κατανοητό το τι ακριβώς συμβαίνει οικονομικά με την Ευρώπη; Το να καλύψεις την οικονομική κρίση στην Ευρώπη είναι πιο δύσκολο από το να καλύψεις το αίτημα του λαού για Δημοκρατία σε μία χώρα όπως η Αίγυπτος, που ουδεμία σχέση είχε μέχρι πρόσφατα με την Δημοκρατία. Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα» εξηγεί ο John Peet. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων των μίντια, κερδίζουν χρήματα από πηγές όπως μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες ή τράπεζες, μέσω συμβολαίων από την πολιτεία. Κι εκεί σταματά ο ρόλος τους ως αντικειμενικός διαμεσολαβητής και εργαλείο διαλόγου» λένε η Κατερίνα Κιτίδη και ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης.
Κι όση ώρα γράφεται αυτό το κείμενο, οι Αγανακτισμένοι προσπαθούν να ξαναβρούν την αναπνοή τους μετά τον «πόλεμο» με τα χημικά και τους κουκουλοφόρους, ενώ η τηλεόραση εκπέμπει στο βάθος υπνωτιστικές εικόνες με βασιλικούς γάμους που άφησαν εποχή, διαζύγια πλουσίων και τούρκικες σαπουνόπερες.
εμφάνιση σχολίων