0
1
σχόλια
344
λέξεις
CULTURE

Ελ Γκρέκο, Ρούμπενς, Ροντέν. 160 έργα ταξιδεύουν από τη Ρωσία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
3 Νοεμβρίου 2016
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σημαντικών καλλιτεχνών: Ρούμπενς, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Αντόνιο Κανόβα, Ροντέν, Αντρέι Ρουμπλιόφ καθώς και την περίφημη «Ανάληψη» του Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ που ήδη εκτίθεται από τον Ιούνιο ως «προπομπός» των επερχόμενων εκθέσεων.
 
Μεταξύ των εκθεμάτων, περιλαμβάνονται: ελληνικά κοσμήματα, έργα τέχνης της Ανατολής, ελαιογραφίες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Ανάμεσα στα έργα θα δούμε τα περίφημα: «Πέτρος και Παύλος» του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» του Ρούμπενς, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο, με την Αγία Ιουστίνη» του Λορέντσο Λόττο, «Η άμωμος σύλληψις» του Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Πουσέν, «Βάκχος» από τον κύκλο του Καραβάτζιο, «Ερως και Ψυχή» του Ροντέν.

Το Ερμιτάζ διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής και γλυπτικής των νεότερων χρόνων από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα. Η συγκρότηση της συλλογής έχει την αφετηρία της στα χρόνια του Πέτρου Α΄ του Μεγάλου (1672-1725), o οποίος κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών του περιηγήσεων αγόρασε έργα ολλανδών και φλαμανδών ζωγράφων.

Αλματώδης αύξηση του αριθμού των εκθεμάτων της συλλογής συντελέστηκε στα χρόνια της Αικατερίνης Β΄ της Μεγάλης (1729-1796). Η Αικατερίνη δημιούργησε με τη βοήθεια σημαντικού επιτελείου συμβούλων μια συλλογή, η οποία στο τέλος της ζωής της έφτασε να αριθμεί περί τους 4.000 πίνακες των σημαντικότερων ζωγράφων της ιταλικής, γαλλικής, φλαμανδικής, ολλανδικής Αναγέννησης, του Μπαρόκ και του Ροκοκό.
 
Την πολιτική αυτή, με διαφορετική ένταση, ακολούθησαν όλοι οι τσάροι προσθέτοντας στις αυτοκρατορικές συλλογές έργα νεότερα, από τα οποία συγκροτήθηκαν σημαντικές ενότητες με αντιπροσωπευτικά δείγματα των καλλιτεχνικών κινημάτων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 το Μουσείο εθνικοποιήθηκε όπως και όλες οι μεγάλες ιδιωτικές συλλογές εύπορων Ρώσων εμπόρων, αστών και αριστοκρατών, οι οποίες στη συνέχεια εμπλούτισαν το Ερμιτάζ με μεγάλο αριθμό έργων.

«Ελλάς – Ρωσία» 2016. Η έκθεση Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία ολοκληρώνει τον κύκλο των εκθέσεων τις οποίες διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Bυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για να τιμήσει το αφιερωματικό έτος «Ελλάς – Ρωσία» 2016.


Info: The State Hermitage Museum: Gateway to History, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, έως 26 Φεβρουαρίου 2017.
 
εμφάνιση σχολίων