0
1
σχόλια
568
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

8 σοφά αποφθέγματα για να ζούμε καλύτερα

DOC TV
24 Ιουλίου 2015
1. «Ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε». Οφηλία στον Άμλετ του Σαίξπηρ
Τι θα μπορούσαμε να είμαστε; Οτιδήποτε. Ξέρουμε τη σημερινή μας ταυτότητα, αλλά θα μπορούσαμε να γίνουμε οτιδήποτε θελήσουμε. Η Οφήλια με αυτά τα λόγια προλογίζει την απόφασή της να βάλει τέλος στη ζωή της και αυτό μοιάζει ειρωνικό. Όμως η άποψη ότι δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας είναι σπουδαία και θα μπορούσε να είναι καλός οδηγός στη ζωή μας.

2. «Δεν απέτυχα. Έχω βρει 10.000 πράγματα που δεν λειτουργούν». Tόμας Έντισον (1847-1931)
Η αυθεντία στις εφευρέσεις μάς προτείνει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης σε περιπτώσεις όπου οι προσπάθειές μας μπορεί να μη φέρουν σύντομα τα αποτελέσματα που θέλουμε. Μεταφράζοντας την αποτυχία ως «προσπάθεια που δεν πέτυχε», μας παροτρύνει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι να βρούμε τη λύση.

3. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ευρύτερος από τον ουρανό». Έμιλι Ντίκινσον (1830-1886)
Γράφοντας πολύ πριν η επιστήμη του εγκεφάλου ανακαλύψει ότι το νευρικό μας σύστημα έχει τη δυνατότητα να κάνει τρισεκατομμύρια συνδέσεις, η Ντίκινσον μίλησε για τη δύναμη της ανθρώπινης φαντασίας. Στο μυαλό μας, μπορούμε να ταξιδέψουμε οπουδήποτε στο σύμπαν ή πέρα από αυτό. Κάθε εγκέφαλος μπορεί να εξερευνήσει τα πάντα και να επεκταθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας μέσα από τις σκέψεις μας και μόνο.

4. «Τα μεγάλα πνεύματα πάντα αντιμετωπίζουν βίαιες αντιδράσεις από υποδεέστερα μυαλά». Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955)
Με άλλα λόγια, ο Αϊνστάιν μάς υπενθυμίζει να επιμένουμε στο όραμά μας, ακόμη και αν συναντάμε αντίσταση. Ο ίδιος επανεφηύρε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον χώρο και τον χρόνο. Παρεμπιπτόντως ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν βρέθηκε να έχει διάφορα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά όταν μελετήθηκε επιστημονικά, όπως μεγαλύτερο βρεγματικό λοβό από τον μέσο όρο. Κάτι θα ήξερε λοιπόν.

5. «Είμαστε έτσι φτιαγμένοι, ώστε να παίρνουμε έντονη απόλαυση από την αντίθεση, και πολύ μικρή από την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων». Σίγκμουντ Φρόιντ (1856-1939)
Η ανθρώπινη επιθυμία για καινοτομία. Η καθημερινότητα είναι βαρετή, η αλλαγή μάς κρατά ζωντανούς. Παρά το γεγονός ότι επικρατεί η τάση να σκεφτόμαστε τον Φρόιντ ως υπέρμαχο των βιολογικών κινήτρων, με αυτά τα λόγια αποδεικνείει πως ο ίδιος συνυπολόγιζε πολύ σοβαρά και τα εσωτερικά μας κίνητρα.

6. «Μη γίνεσαι μια απλή συσκευή καταγραφής των γεγονότων, αλλά προσπάθησε να εισχωρήσεις στο μυστήριο της προέλευσής τους». Ιβάν Παβλόφ (1849-1936)
Είτε είμαστε επιστήμονες είτε όχι, πρέπει να κοιτάζουμε και κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Η κατανόηση των «μυστηρίων» που συμβαίνουν γύρω μας μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το μυαλό μας σε άριστη κατάσταση. Ο νομπελίστας φυσιολόγος ήταν σίγουρα κάποιος που εισχωρούσε στα μυστήρια της συμπεριφοράς και αυτό το απόσπασμα συλλαμβάνει χωρίς αμφιβολία την ουσία της επιστημονικής μεθόδου.

7. «Τίποτα από μόνο του δεν είναι καλό ή κακό, η σκέψη μας το κάνει τέτοιο». Σαίξπηρ (Άμλετ)
Αυτή η φράση από τον Άμλετ  είναι σήμερα ο ακρογωνιαίος λίθος των γνωστικών θεωριών για το στρες. Μεταφέροντας αυτή την πρόταση στη ζωή μας, μπορούμε, αν αλλάξουμε τις σκέψεις μας σχετικά με μια στρεσογόνα κατάσταση, να αλλάξουμε και ολόκληρη την αντίληψή μας γύρω από αυτήν.

8. «Η πολυμάθεια δεν διδάσκει φρόνηση». Ηράκλειτος (544-483 B.C)
Έχουμε πολλούς τρόπους να κατανοούμε και να αφουγκραζόμαστε τον κόσμο, και η ιδέα του Ηράκλειτου ότι το να τα πηγαίνει κάποιος καλά στο σχολείο δεν αποτελεί το μοναδικό μέτρο της νοημοσύνης μας λαμβάνεται πλέον πολύ σοβαρά υπόψη. Η συναισθηματική νοημοσύνη, η πολλαπλή νοημοσύνη και η πρακτική νοημοσύνη του καθενός είναι διαφορετική. Σε συνδυασμό, μας δίνουν κάτι πολύ πιο περίπλοκο, οπότε είναι κατανοητό το γιατί και δέκα ολόκληρες βιβλιοθήκες να καταπιούμε, δεν αρκούν για την ουσιαστική μάθηση.
εμφάνιση σχολίων