0
1
σχόλια
666
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«H ευτυχία δεν μπορεί να πέσει πάνω μας από τους ουρανούς. Πρέπει να αναπτυχθεί από μέσα προς τα έξω»

DOC TV
22 Απριλίου 2015
«YΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΤΥΧΗΣΟΥΜΕ: O ένας είναι να μην το σκεφτόμαστε και να αφήνουμε τη ζωή να κυλάει, έτσι όπως κυλάει κάθε μέρα. O άλλος είναι να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει ευτυχία και να την ανεβάσουμε από τον πάτο του ασυνείδητου που είναι θαμμένη για να μπορέσουμε να τη χαρούμε.

H ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ, μέσα μας, και στη συνειδητοποίηση του δεδομένου ότι η ζωή, εφόσον έχουμε την υγεία μας, πέρα από τις μικρο-απολαύσεις της ημέρας, δεν έχει τίποτε άλλο να μας προσφέρει!

ΣΑΦΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ για ό,τι κάνουμε με τη ζωή μας. Όπου κι αν βρισκόμαστε τώρα και με όποιο τρόπο κι αν φτάσαμε εκεί που θέλαμε να φτάσουμε, πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Πώς φερόμαστε στον εαυτό μας και στους άλλους και ν' αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για τις επιλογές που κάνουμε. Χωρίς υπευθυνότητα δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχία».

«MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ να νιώθουμε καλά όταν είμαστε τυχεροί, όταν τα πράγματα έρχονται όπως ακριβώς τα θέλουμε και όταν οι άλλοι νοιάζονται αρκετά για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για μας. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει η ικανοποίηση, η περηφάνια, η τιμή και η ακεραιότητα που έρχονται όταν κάνουμε το σωστό και καταφέρνουμε τα πράγματα να έρθουν καλά όχι μόνο για μας, αλλά και για τους άλλους για τους οποίους νοιαζόμαστε. Η ευτυχία δεν είναι μόνο άνεση και χαρά, αλλά και μια αίσθηση ευθύνης απέναντι στους άλλους.

H ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ή την ευημερία. Ό,τι μας έρχεται τυχαία δεν είναι πραγματικά δικό μας. H ευτυχία δεν μπορεί να πέσει πάνω μας από τους ουρανούς. Δεν γίνεται να μας την απονείμουν. Πρέπει να αναπτυχθεί από μέσα προς τα έξω».

«ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΔΥΝΑΤΟ, να φτάσουμε στην ευτυχία, όταν ζούμε με ανθρώπους που δεν μας συμπαθούν πολύ. Απλώς χρειάζεται να τους καταλάβουμε, γιατί νιώθουν όπως νιώθουν και φέρονται όπως φέρονται, και αν το καταφέρουμε αυτό, συνήθως θα διαπιστώσουμε ότι εκείνοι που μας φέρονται χειρότερα απ' όλους το κάνουν είτε επειδή θέλουν να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι είτε επειδή θέλουν να τους αγαπάμε περισσότερο.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ, όσο κι αν μας αγαπούν οι άλλοι, αν δεν μας αρέσει ο εαυτός μας, αν δεν μας αρέσει ο χαρακτήρας μας και τα πράγματα που κάνουμε και αν δεν κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.

EΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ μέσα τους αλλά την απαιτούν απ' έξω σαφώς δεν ξέρουν πώς να την πετύχουν και το πιθανότερο είναι ότι θα είναι θυμωμένοι γι' αυτό. Και αφού δεν μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος και θυμωμένος μαζί, καταλήγουν να είναι δυστυχισμένοι.

EΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΓΧΕΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΩΣΕΙΣ, είτε της απόλαυσης είτε του πόνου, θα είναι τόσο απασχολημένοι με τα ανεβοκατεβάσματά τους, ώστε δεν θα μπορούν να πετύχουν τη σταθερή κατάσταση της ευτυχίας. Δεν ξέρουν τι είναι ευτυχία και δεν θα την αναγνώριζαν ακόμη και αν τη βίωναν.

H ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΑΛΗΝΗΣ. Είναι κάτι που αναδύεται από τον αγώνα της ζωής, από τον κίνδυνο και τις ευκαιρίες των αναπόφευκτων κρίσεων της ζωής.


ΣΑΦΩΣ Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ και σίγουρα δεν είναι η απουσία της δυστυχίας. Είναι η παρήγορη πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και τις κρίσεις, να τις αντέξουμε και ακόμη να τις χρησιμοποιήσουμε για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη δύναμη και ωριμότητα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ πιάνοντάς την στον αέρα ή τραβώντας την από την ουρά. […] Αν επιδιώξουμε κάτι άλλο, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσουμε ότι έχουμε κερδίσει την ευτυχία χωρίς να το έχουμε φανταστεί καν».


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Φρανκ Πίτμαν, Ενηλικιωθείτε, εκδόσεις Ασημάκης.

Ο Φρανκ Πίτμαν (1935-24 Νοεμβρίου 2012) ήταν Αμερικανός ψυχίατρος και συγγραφέας. Ήταν ενεργός θεραπευτής από το 1962 μέχρι το τέλος της ζωής του. Έγραψε πέντε βιβλία συμβουλευτικής ψυχολογίας, ανάμεσά τους και το Ενηλικιωθείτε. Τα άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στο Psychology Today, στη δική του στήλη Ask Dr Frank.
 
εμφάνιση σχολίων