0
5
σχόλια
867
λέξεις
CULTURE
«Σε μια καριέρα 70 ετών, ο Τάκης δημιούργησε μερικές από τις πιο καινοτόμες τέχνες του 20ου αιώνα» -Tate Modern
11 Απριλίου 2025

Ο πρωτοπόρος γλύπτης. Ο καλλιτέχνης Τάκης (Παναγιώτης Βασιλάκης, 29 Οκτωβρίου1925 – 9 Αυγούστου 2019) έφτιαξε γλυπτά που συνδυάζουν την επιστήμη και την τεχνολογία με φυσικά φαινόμενα, αρχαία τέχνη και μουσική. Ο Τάκης αναζήτησε την ουσιαστική ποίηση και ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος. Ήταν μια από τις πιο πρωτότυπες καλλιτεχνικές φωνές στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1960 και παρέμεινε πρωτοπόρος σε όλη του τη ζωή.

Αυτοδίδακτος την εποχή του πολέμου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και μεγάλωσε στη σκιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου, ενώ πολέμησε στην Ελληνική Αντίσταση. Η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική άνεση ώστε να πληρώσει για την εκπαίδευσή του. Περιγράφοντας τον εαυτό του ως «ενστικτώδη μελετητή», ο Τάκης δίδαξε τον εαυτό του διαβάζοντας για την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την ποίηση, τη μυθολογία και τις τέχνες. Αποφάσισε να γίνει καλλιτέχνης όταν είδε γλυπτά του Πάμπλο Πικάσο και του Αλμπέρτο ​​Τζιακομέτι αλλά εμπνεύστηκε και από τα αρχαία ελληνικά γλυπτά.

«Είμαι πομπός, απλώς λούζομαι με ενέργεια»

Στο Παρίσι τη δεκαετίας του 50: Το 1954 ο Τάκης μετακόμισε στο Παρίσι. συνέχισε την αυτοδίδακτη πορεία του και έμαθε πώς να σφυρηλατεί και να δουλεύει με το μέταλλο. Ενώ τα πρώτα του έργα ήταν από γύψο και θύμιζαν τις μακρόστενες φόρμες του Τζακομέτι, εδώ άρχισε να δημιουργεί μικρά γλυπτά εμπνευσμένα από την πρώιμη κυκλαδική και αιγυπτιακή τέχνη. Οι ιδέες του Τάκη για τη γλυπτική άρχισαν να αλλάζουν. Στο Παρίσι γνώρισε πρωτοποριακούς καλλιτέχνες, όπως οι Yves Klein και Jean Tinguely, οι οποίοι πειραματίζονταν με την γλυπτική που δεν είναι στατική και την περφόρμανς. Συνδέθηκε με τους συγγραφείς και ποιητές της μεταπολεμικής Beat λογοτεχνίας έχοντας σαν κοινό τόπο την αντίθεσή τους με την κυρίαρχη κουλτούρα με την ριζοσπαστική προσέγγιση του στη ζωή και την τέχνη.

Άνθρωπος στο Διάστημα: Τη δεκαετία του 1950 σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Οι αστρονόμοι άρχισαν να εξερευνούν το διάστημα ενώ το 1961 πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του πρώτου ανθρώπου, του Γιούρι Γκαγκάριν. Οι δυνατότητες εξερεύνησης και παρατήρησης των δυνάμεων του σύμπαντος είχαν τεράστιο αντίκτυπο στον Τάκη. «Προσπαθούμε να πετύχουμε μια πνευματική συνεργασία μεταξύ καλλιτέχνη και επιστήμονα. Διαφορετικά, η τεχνολογία είναι απλώς ένα gadget» έλεγε ο Τάκης.

«Το έργο του συγκεντρώνει την τέχνη, την επιστήμη και τη φύση»

Σήματα, μαγνητική ενέργεια, κύματα ήχου: Το 1958 ο Τάκης άρχισε να πειραματίζεται με την μαγνητική ενέργεια στη γλυπτική. Έψαχνε έναν τρόπο να αναδείξει τις αόρατες δυνάμεις της φύσης και του σύμπαντος. Το αποτέλεσμα ώθησης και έλξης που μπορούν να έχουν οι μαγνήτες σε μεταλλικά αντικείμενα προσέφερε έναν τρόπο για να γίνει αυτό.

Φιλοσοφία, ποίηση, ζεν: Το 1959 εξέθεσε τα πρώτα του μαγνητικά γλυπτά στην Galerie Iris Clert στο Παρίσι. Σύντομα χρησιμοποίησε μαγνήτες για να παράγει και ήχους συντονισμού. Στην εγκατάστασή του Electro-Magnetic Musical 1966, μια χορδή κιθάρας τεντωμένη, μια μεγάλη βελόνα, ένας ενισχυτής και ηλεκτρομαγνήτες που προσελκύουν και απωθούν βελόνες, παίζουν μουσική. Για τον Τάκη αυτός είναι ο ήχος των φυσικών δυνάμεων του σύμπαντος. Συνδέει τα ηχητικά πειράματά του με αυτά του συνθέτη John Cage με τον οποίο αντάλλαξε ιδέες τη δεκαετία του 1960 σχετικά με τη φιλοσοφία και το Ζεν.

Στη διάρκεια της μακράς καλλιτεχνικής του πορείας οργάνωσε σημαντικές ατομικές εκθέσεις, αναδρομικές από το Centre National d’Art Contemporain και την Galerie Nationale du Jeu de Paume ως την Tate Modern. Eκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1995 και το 1985 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στη Μπιενάλε του Παρισιού και το 1988 με το Μεγάλο Εθνικό Βραβείο Γλυπτικής της Γαλλίας.

Έργα του Takis βρίσκονται στα περισσότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης του κόσμου, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές. Το 1987 η γαλλική κυβέρνηση παρήγγειλε σειρά από Σινιάλα, που τοποθετήθηκαν στη Defense, στο Παρίσι, το 1988 έκανε ένα “Σινιάλο” για το Ολυμπιακό Πάρκο γλυπτικής στη Σεούλ, το 1990 Φωτεινά Σινιάλα τοποθετήθηκαν στην Grande Arche, στη Defense, ενώ το 1993 διαμόρφωσε ένα σταθμό του μετρό στην Τουλούζη.

Έργα στο δημόσιο χώρο της Ελλάδας: Το 2000 τοποθέτησε στους Δελφούς το Hommage a Apollon, ένα τεράστιο κινητικό γλυπτό που στηρίζεται στη φωτοβολταϊκή ενέργεια και είναι το μεγαλύτερο γλυπτό του σε δημόσιο χώρο στην Ελλάδα. Μεγάλης κλίμακας έργα του βρίσκονται στην είσοδο της Εθνικής Πινακοθήκης αλλά και στην είσοδο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς (δωρεά του ίδιου).

Ρετροσπεκτίβα: Ο Takis εργαζόταν από τις αρχές του ΄90 μέχρι την τελευταία του πνοή, στο τεράστιο εργαστήριο που στεγαζόταν στο Ίδρυμα Takis, το οποίο αποτελεί σπίτι μεγάλης συλλογής έργων του μέχρι και σήμερα. Σε μια μεγάλη έκθεση που διοργάνωσε προς τιμήν του το βρετανικό μουσείο Tate, λίγο πριν φύγει από τη ζωή σε ηλικία 95 χρονών, τον περιέγραψε ως τον καλλιτέχνη που επαναπροσδιόρισε την σύγχρονη γλυπτική. «Το έργο του συγκεντρώνει την τέχνη, την επιστήμη και τη φύση και ενισχύει την επίγνωση, την κατανόηση και την εκτίμησή μας για αυτό που υπάρχει γύρω μας».

 

ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΚΙΣ – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες:Τέρμα Δερβενακίων, Γεροβουνό, Αθήνα, +30 210 2313410. Το Ίδρυμα Takis λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή (09:00 – 17:00). Οι επισκέψεις γίνονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Τελευταία είσοδος επισκεπτών στις 16:00. Τα Σαββατοκύριακα ο χώρος λειτουργεί για οργανωμένες ξεναγήσεις σε γκρουπ άνω των 15 ατόμων ενώ ένα Σάββατο το μήνα είναι αφιερωμένο σε εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια.

 

Διαβάστε επίσης: Borderline Festival 2025: Τι περιμένουμε να ακούσουμε
 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

 

εμφάνιση σχολίων