0
1
σχόλια
395
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πράσινου
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
17 Οκτωβρίου 2024

Tο 88% του πληθυσμού Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν πληροί το ελάχιστο στόχο του ΠΟΥ για πρόσβαση σε πράσινο. Αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις (Σέρρες, Καβάλα, Βόλος κ.α.) θεωρούνται ανάμεσα σε αυτές με σημαντικό πρόβλημα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal, Βαρκελώνη) ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 1.000 πόλεις σε 31 ευρωπαϊκές χώρες. Την έρευνα δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό The Lancet Planetary Health.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), τα δέντρα καλύπτουν κατά μέσο όρο το 29% της γης στις 38 πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η Αθήνα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Η κλιματική κρίση, οι φωτιές αλλά και η πολιτική αδιαφορία, μεγιστοποιούν το πρόβλημα με τον πιο δυστοπικό τρόπο.

Πεθαίνουμε πρόωρα από ατμοσφαιρική ρύπανση; Ναι!

Άλλωστε, το 2023, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της συνεχιζόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα ενώ δεν είχε λάβει μέτρα για την ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα συστηματικά υπερέβαινε την ετήσια οριακή τιμή για το διοξείδιο του αζώτου στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας από το 2010 έως το 2020 και είχε καταθέσει μήνυση για το ζήτημα.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τις δυσμενείς συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, με αυξημένους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και παθήσεων των πνευμόνων.

«Το 2020 μια πρωτοποριακή ελληνική επιστημονική έρευνα, που προσομοίωσε στο εργαστήριο τη ρύπανση του αέρα στο κέντρο της Αθήνας δείχνει ότι αρκούν δύο ώρες βόλτα σε ένα τέτοιο επιβαρυμένο περιβάλλον για να επηρεαστούν αρνητικά η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία για ολόκληρη τη μέρα» λέει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Δημήτρη Τούσουλη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Μόνο το 2020, υπολογίζεται ότι 238.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα στις 27 χώρες της ΕΕ λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από τους οποίους 49.000 από διοξείδιο του αζώτου και 24.000 από την έκθεση στο όζον. Στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από έκθεση στα λεπτά σωματίδια έφτασαν τους 8.800 το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής
 

Διαβάστε επίσης:
Του χρόνου θα είναι αργά…
57 εταιρείες παράγουν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών CO2
Τι μπορεί να γίνει για την λειψυδρία:

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

 

εμφάνιση σχολίων