«Ανησυχείς επειδή είσαι single; Δεν χρειάζεται, οι περισσότεροι είναι»
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
23 Σεπτεμβρίου 2014
Η έκθεση σημειώνει ότι αυτό το φαινόμενο είναι μοναδικό. Στην πραγματικότητα όμως το ίδιο ισχύει εδώ και καιρό στην Ευρώπη, κυρίως στο βόρειο τμήμα της, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία όπως σημειώνει ο Guardian. Ο οικονομολόγος Edward Yardeni υποστηρίζει στην έρευνά του με τίτλο Selfies ότι το να είναι κάποιος χωρίς σύντροφο επιβάλλει ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής που επηρεάζουν και την οικονομία και την κοινωνία. Για παράδειγμα οι singles είναι πιο πιθανό να νοικιάσουν παρά να αγοράσουν σπίτι ενώ είναι επίσης πολύ λιγότερο πιθανό να κάνουν παιδιά. Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία.
Ο Yardeni θεωρεί επίσης ότι η αύξηση των ανθρώπων που ζουν ως singles στρεβλώνει τα στοιχεία της εισοδηματικής ανισότητας, διότι αν και έχουν λιγότερα κέρδη από τους παντρεμένους, έχουν επίσης και λιγότερα έξοδα. Αυτοί που έχουν χωρίσει όμως και έχουν ήδη μεγάλα παιδιά, είναι πιο απίθανο να κάνουν κι άλλα, πράγμα που επίσης επηρεάζει την οικονομία αφού θα ξοδέψουν ακόμα λιγότερα. Το ποσοστό των ενηλίκων που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ αυξήθηκε σε 30,4% από 22,1% που ήταν το 1976, ενώ το ποσοστό εκείνων που είναι διαζευγμένοι, εν διαστάσει ή χήροι αυξήθηκε σε 19,8% από 15,3%, σύμφωνα με τον οικονομολόγο.
Ως οικονομολόγος ο κύριος Yardeni εστιάζει φυσικά στο οικονομικό αποτύπωμα αυτής της αλλαγής. Ναι μεν η βιομηχανία της Αμερικής χάνει χρήματα από τους singles, όμως ο τρόπος που μια κοινωνία αναπτύσσεται δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με το να γίνεται πλουσιότερη και να ξοδεύει περισσότερα. Καθώς οι άνθρωποι απελευθερώνονται από ορισμένα κοινωνικά δεσμά, η κοινωνία αλλάζει. Επομένως η εξέλιξη αυτή καλό θα είναι να θεωρείται ως φυσική ροή και όχι ως κάτι με αρνητικό πρόσημο.
εμφάνιση σχολίων