0
2
σχόλια
316
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Το χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που σπαταλούν φαγητό και σε εκείνους που δεν έχουν, μεγαλώνει. Η τροφή που πετιέται μπορεί να ταΐσει 4 υποσιτισμένους κόσμους

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Ιανουαρίου 2014
Στην Ελλάδα, βάσει στοιχείων του 2012, πάνω από το 20% του πληθυσμού δε μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες για τροφή. Στην Αυστραλία, τον Καναδά και τη Γερμανία -δηλαδή σε 3 από τις πλουσιότερες χώρες- περίπου ένας στους δέκα ή λιγότεροι δυσκολεύτηκαν να βρουν τροφή το προηγούμενο έτος. Το χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που σπαταλούν φαγητό και σε εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα απαραίτητα είδη διατροφής μεγαλώνει.

Σε όλο τον κόσμο, είτε στο «ανεπτυγμένο» είτε στον «αναπτυσσόμενο», υπάρχουν άνθρωποι που υπερκαταναλώνουν και άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο οργανισμός Pew Research Group εξέδωσε πρόσφατα μια έκθεση για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διατροφής. Ο πίνακας (φωτό 2) απεικονίζει το μέγεθος του προβλήματος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 868 εκ. πολίτες υποφέρουν από ασιτία. Η ποσότητα των 1,3 δις τόνων θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές τις ανάγκες των 868 εκ. ανθρώπων που υποσιτίζονται.


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η ετήσια σπατάλη τροφής ανέρχεται σχεδόν στα 179 κιλά ανά κάτοικο. Η σπατάλη τροφίμων, εκτός από τη διαιώνιση των ανισοτήτων, επιφέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η σπατάλη τροφίμων σημαίνει και σπατάλη νερού. Τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ε.Έ. ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται επίσης πως για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτείται η κατανάλωση 5.000-10.000 λίτρων νερού.

Σε οικονομικό επίπεδο, η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων. Παρά την εμφανή έλλειψη επαρκών στοιχείων για όλες τις χώρες της Ε.Έ., επιμέρους έρευνες ανέδειξαν τη μεγάλη οικονομική διάσταση του φαινομένου. Μελέτη της οργάνωσης WRAP στην Αγγλία εκτιμά πως η σπατάλη τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες της τάξης των 595 ευρώ για κάθε νοικοκυριό ετησίως.
 
εμφάνιση σχολίων