Οι καλύτεροι ουζομεζέδες μυρίζουν θάλασσα
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
3 Αυγούστου 2013
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
ΥΛΙΚΑ: 4 μεγάλα ή 10 μικρά καλαμάρια, 400 γραμμ. τυρί φέτα, 2 σκελίδες σκόρδο, 4 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη σε κυβάκια, λίγη κάπαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βγάζουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών. Αν είναι πολύ μεγάλα, τα ψιλοκόβουμε, αλλιώς τα κρατάμε ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε. Τα τοποθετούμε σε δοχείο μαζί με το λάδι, το σκόρδο λιωμένο και το αλατοπίπερο. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2-1 1/2 ώρες στο ψυγείο. Γεμίζουμε κάθε καλαμάρι με φέτα και δυόσμο. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδες και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρέξ. Ραντίζουμε με τη μαρινάδα μας και προσθέτουμε λίγο φρέσκο πιπέρι. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για περίπου 30-40 λεπτά, ελέγχοντας συχνά με πιρούνι τη σάρκα τους. Είναι έτοιμα όταν ροδοκοκκινίσουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένη ντομάτα και κάππαρη. SOS: Δεν ξεχνάμε να βγάλουμε τις οδοντογλυφίδες.
ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΥΡΩΔΑΤΕΣ ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό μεγάλες γαρίδες μαζί με το κέλυφος, 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζ. χυμό λεμονιού, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουτ. γλ. δενδρολίβανο, 1 κουτ. γλ. θυμάρι, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και το εντεράκι, χωρίς να βγάλουμε τα κεφάλια και τις ουρές. Τοποθετούμε σε δοχείο που κλείνει καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και περιχύνουμε τις γαρίδες. Κλείνουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι την ώρα που θα τις μαγειρέψουμε, για τουλάχιστον 2 ώρες. Μπορούμε να τις προετοιμάσουμε και από το προηγούμενο βράδυ. Ζεσταίνουμε ένα αλάδωτο αντικολλητικό τηγάνι, και ρίχνουμε τις γαρίδες χωρίς τη σάλτσα. Τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο μεριές και τις βάζουμε σε πιατέλα. Βράζουμε για 1-2 λεπτά τη μαρινάδα και την προσθέτουμε από πάνω. Οι γαρίδες μας σερβίρονται ιδανικά με ρύζι.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό σαρδέλες, χυμό από 3 λεμόνια, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, 1 φλιτζ. μάραθο ψιλοκομμένο, λίγο ξίδι, λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Μπορούμε να τις ψήσουμε ολόκληρες ή αν είναι μεγαλούτσικες, να τις φιλετάρουμε. Για να τις φιλετάρουμε, αφαιρούμε πρώτα το κεφάλι και μετά τη ραχοκοκαλιά, τραβώντας τη μέχρι την ουρά. Ξεπλένουμε καλά τα ψαράκια, τα λούζουμε με το ξίδι και τα τοποθετούμε σε πυρέξ. Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, το λάδι και το σκόρδο. Λούζουμε τις σαρδέλες και πασπαλίζουμε με μάραθο. Φροντίζουμε να υπάρχει τόσο λάδι στο μείγμα, ώστε να καλύπτει τα ψάρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, για περίπου 20 λεπτά.
ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑ Η ΔΡΟΣΕΡΗ
ΥΛΙΚΑ: 4 κεσεδάκια γιαουρτιού ψιλοκομμένο λάχανο, 2 μεσαία καρότα τριμμένα, 1 κονσέρβα καβουρόψιχα, 1/4 φλιτζ. καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβα, 250 γραμμ. μαγιονέζα, 2 κουτ. σούπας γιαούρτι, 3 κουτ. σούπας σάλτσα worcestershire, 3 κουτ. γλ. ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλ. ξίδι, λευκό πιπέρι και αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τοποθετούμε σε μπολ το λάχανο, τα καρότα και το καλαμπόκι. Σε ένα βάζο που κλείνει καλά, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, φροντίζοντας το καβούρι μας να είναι σε μικρά κομματάκια. Κλείνουμε το βάζο και χτυπάμε καλά μέχρι να δέσουν όλα μεταξύ τους. Περιχύνουμε τα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
εμφάνιση σχολίων