Νέα μελέτη διαπιστώνει μεγαλύτερη συμπόνια στους μη-θρήσκους
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
24 Δεκεμβρίου 2012
«Παρατηρούμε ότι στους λιγότερο θρησκευόμενους ανθρώπους, η δύναμη της συναισθηματικής σύνδεσής τους με ένα άλλο πρόσωπο είναι κρίσιμη για το αν θα βοηθήσουν το άτομο αυτό ή όχι» διαπιστώνει ο κοινωνικός ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Berkeley και συγγραφέας της μελέτης, Robb Willer. «Από την άλλη, ένα θρησκευόμενο άτομο φαίνεται να εξαρτά τη γενναιοδωρία του λιγότερο στο συναίσθημα και περισσότερο σε άλλους παράγοντες, όπως σε ένα δόγμα, μια κοινοτική ταυτότητα ή την ανησυχία για τη φήμη».
Η συνεργάτης του Willer, Laura Saslow, διδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, άρχισε να ενδιαφέρεται για τα ερωτήματα της έρευνας, όταν ένας μη-θρησκευόμενος φίλος τής είπε πως δώρισε χρήματα για τους σεισμόπληκτους της Aϊτής, αφότου παρακολούθησε ένα συγκινητικό βίντεο με μια γυναίκα να ανασύρεται από τα χαλάσματα. Έδωσε βοήθεια λόγω συναισθηματισμού, όχι λόγω της λογικής κατανόησης πως οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια.
Έτσι η Saslow ξεκίνησε τρεις μελέτες:
Στην πρώτη μελέτη, η Saslow και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία μιας εθνικής έρευνας του 2004 στην οποία συμμετείχαν 1.300 Αμερικάνοι. Και βρήκαν ότι η συμπονετική στάση συνδέεται με το πόσες φορές έχει επιδείξει το άτομο γενναιόδωρη συμπεριφορά. Αυτή η σχέση ήταν ισχυρότερη σε άτομα που ήταν άθεοι ή ελαφρώς θρησκευόμενοι, σε σύγκριση με τα άτομα που ήταν έντονα θρησκευόμενα.
Στη δεύτερη μελέτη, 101 ενήλικες παρακολούθησαν ένα ουδέτερο βίντεο ή συναισθηματικό βίντεο για φτωχά παιδιά. Τους δόθηκαν από 10 πλαστά δολάρια από τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ό,τι νομίζουν σε έναν ξένο. Εκείνοι που ήταν λιγότερο θρησκευόμενοι έδωσαν περισσότερα, όταν πρώτα παρακολούθησαν το συναισθηματικό βίντεο.
«Η συμπόνια που προκάλεσε το βίντεο είχε μεγάλη επίδραση στη γενναιοδωρία των πιο άθεων, όχι και τόσο μεγάλη όμως στους πιο θρησκευόμενους από τους συμμετέχοντες» διαπιστώνει ο Willer.
Στην τρίτη μελέτη, δόθηκαν χρήματα σε 200 φοιτητές για να τα μοιραστούν ή όχι με έναν ξένο. Οι λιγότερο θρησκευόμενοι μοιράστηκαν περισσότερα από τους βαθύτερα θρησκευόμενους.
Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη δοτικότητα των ανθρώπων σε σχέση με τη θρησκευτικότητα ή μη, αλλά η μελέτη καθιστά σαφές ότι η ενσυναίσθηση και η συμπόνια δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.
Και το μέχρι στιγμής πόρισμα του Willer: «Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι αν και οι λιγότερο θρησκευόμενοι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο αξιόπιστοι στις ΗΠΑ όταν αισθάνονται συμπόνια, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους από ό,τι οι πιο θρησκευόμενοι άνθρωποι».
εμφάνιση σχολίων