ΜΑΡΙΕΤΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
29 Μαρτίου 2012
Τους περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζεις θα τους συνδυάσεις με άλλους. Νομοτελειακό αξίωμα. Σαν τα Σύνολα στα Μαθηματικά. Κάθε άνθρωπος έχει κύτταρα από άλλους, ανήκει ταυτόχρονα σε πολλά υποσύνολα, και είναι όμως μια οντότητα από μόνος του. Ίσως και από αταβισμό, οι ανθρώπινες σχέσεις να επαναλαμβάνονται. Τυχαίοι συνδυασμοί υποσυνόλων που ενεργοποιούν μέσα σου συναισθήματα και μνήμες υπό καταστολή. Σπάνια θα ξέρεις γιατί επέλεξες ν’ αγαπήσεις κάποιον. Μια επιλογή από προηγούμενες επιλογές κι ας μοιάζει καινούργια και λουστραρισμένη.
Υπάρχει όμως και μια στιγμή στις ανθρώπινες σχέσεις που η γιορτή λήγει και σοβαρεύεις. Μέχρι ποιο σημείο πλησιάζεις τον άλλον; Η καθοριζόμενη απόσταση είναι ευθέως ανάλογη με τη δυνατότητα φυγής. Όσο πιο μεγάλη απόσταση, τόσο μεγαλύτερη ευκολία να στήσεις νοητές γεωμετρίες, οχυρά και οδοφράγματα. Να παίξεις αναίμακτα. Δεν περνάνε όλοι από την ίδια πόρτα, ούτε κι εσύ θες να περάσεις από όλες τις πόρτες.
Η Γκρέιντι, στο Καλοκαιρινό Ταξίδι του Καπότε, μονολογεί προσμένοντας μαρτυρικά τον Κλάϊντ: «Είναι πολύ σπάνιο ν’ αγαπήσει κάποιος οποιονδήποτε αν δεν μπορεί με έναν τρόπο να τον φθονήσει». Να τον φθονήσεις ακόμα και για τις πόρτες που άνοιξε εντός σου.
εμφάνιση σχολίων